Albanci odustali od dijaloga – Nema pregovora – Srbija mora hitno da menja strategiju

Direktor Centra za globalizaciju Dejan Miletić kaže da je Hotijeva tvrdnja, da lobiranje za priznanje Kosova nije suspendovano, podrivanje pozicije Grenela

Kao i onog što su SAD uradile pod Trampovom administracijom.

Miletić je u izjavi za Kosovo Onlajn rekao da stav kosovskog premijera direktno ukazuje da su Albanci još jednom odustali od bilo kakvog razgovora koji bi bio konstruktivan i da se ne vidi smisao u nastavku razgovora posle takvih izjava.

Miletić je Hotijevu izjavu, da nije suspendovano lobiranje za priznavanje Kosova, ocenio kao podrivanje Grenelove pozicije i Trampove administracije koja je, kako je ocenio, zahtevala otvoren dijalog zasnovan na interesima građana, smanjenju tenzija i realizaciju nekih projekata ekonomske prirode.

 

“Mi vidimo da ovakav potez ukazuje da oni odbacuju sve ono što je Grenel uradio, i da ne žele ozbiljan dijalog, za njih je ovo bilo dobijanje na vremenu čekajući izbore u SAD i sve što rade je u tom pravcu”, rekao je Miletić.

Pozicija Srbije koja je tolerantna moraće da se menja, moraće da pređe u jednu aktivniju poziciju, jer ako neće Priština da poštuje dogovor i Srbija ima pravo da traži povlačenje priznanja Kosova, ocenio je on.

“Ne znam šta još treba da se dogodi da bi SAD i EU reagovale, sramno je da sve vreme ćute na nipodaštavanje svega dogovorenog”, naglasio je Miletić.

Srbija zna sa kim ima posla i ne vidim zašto bi bilo tolerisano takvo ponašanje, ako Priština nema snage da iznese razgovore, jednostavno ne vidim zašto bi Beograd gubio vreme, rekao je on.

Treba konstatovati i da se na taj način narušava bezbednost ovog dela Evrope i da se ne ide ka konstruktivnim rešenjima, zaključio je Miletić.

(Kosovoonline)

 

Check Also

Kedmi neočekivano oštro reagovao na „neutralizaciju“ glavnokomandujućeg OSU, Zalužnog!

Situacija sa glavnokomandujućim Oružanih snaga Ukrajine Valerijem Zalužnim nije toliko važna, koliko pokušavaju da joj …