Rusi poremetili planove Bila Gejtsa: “Sumnjamo u kvalitet, efikasnost i bezbednost ruske vakcine”

Nemačko Ministarstvo zdravlja izrazilo je sumnju u “kvalitet, efikasnost i bezbednost” vakcine protiv kovida 19 koju je najavio ruski predsednik Vladimir Putin.

“Ne postoje poznati podaci o kvalitetu, efikasnosti i bezbednosti ruske vakcine”, rekao je neimenovani portparol nemačkog ministarstva i dodao da je u Evropskoj uniji (EU) “bezbednost pacijenata jedan od prioriteta”.

Ruski predsednik Vladimir Putin saopštio je da je u Rusiji danas registrovana prva u svetu vakcina protiv kovida 19, prenela je TV Rusija-24.

Međutim, Rusija do sada nije saopštila detalje rezultata ispitivanja vakcine kako bi potvrdila njenu efikasnost.

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) danas je oprezno reagovala na vest iz Rusije da je proizvedena vakcina protiv koronavirusa, podsećajući da su neophodne rigorozne procedure za odobrenje bilo koje vakcine.

“U bliskom smo kontaktu sa Rusima i razgovori se nastavljaju. Pretkvalifikacija svake vakcine mora da prođe kroz rigorozne procedure”, izjavio je portparol SZO Tarik Jašarević novinarima odgovarajući na pitanje o vesti iz Rusije o “prvoj vakcini” protiv koronavirusa.

Portparol je rekao da pretkvalifikacija uključuje pregled i procenu svih potrebnih podataka o bezbednosti i efikasnosti vakcine, prikupljenih u kliničkim ispitivanjima. Jašarević je dodao da je procedura ista za “svaku kandidat-vakcinu”.

(Beta

Check Also

Naučnici razvili novi način za ubrzavanje regeneracije mišića, nakon povrede!

Naučnici sa Univerziteta u Barseloni otkrili su da se sve vrste povreda mišića mogu brže …