TV PRVA: Kampanja antivakcinaša u Srbiji uspela – Nismo uspeli da nađemo ni jedu osobu koja bi svom detetu dala vakcinu

SZO je ranije objavila listu najvećih pretnji za ljudsko zdravlje, a na njoj su se osim najave nove pandemije, našli i protivnici vakcinisanja.

Tvrde da oni vraćaju bolesti koje su bile gotovo istrebljene. Ideja o vakcini protiv korone, probudila je ponovo protivnike, takozvane antivaksere.

Antivakcinaši nisu savremeni pokret, već postoje stotinama godina, tačnije od nastanka prve vakcine, podseća televizija Prva.

Međutim, na značaju su počeli da dobijaju popularizacijom društvenih mreža i interneta. Dezinformacije vezane za opasnosti od vakcina, jedan su od glavnih razloga zbog kojih roditlji odlučuju da ne vakcinišu decu.

Jedna od protivnica vakcinisanja doktorka Jovana Stojković kaže za televiziju Prva da ona ne zna ljude koji su protiv vakcine kao takve.

“Ja ne znam ljude koji su protiv vakcine, već samo one koji se bore za slobodu izbora, dakle nikoga ne zanima, nije njegov posao da li će se neko drugi vakcinisati jer želi da odlučuje o svome detetu”, rekla je ona.

Jedne od najpopularnijih mreža kao što je Jutjub i instagram povukle su reklame koje emituju antivakcinaške poruke. Kao glavni element u kvalitetnom prenosu poruka je komunikacija, smatraju stručnjaci, jer će se samo na taj način sprečiti širenje lažnih i zastrašujućih informacija.

Predsednik udruženja za javno zdravlje Srbije dr Dragoslav Popović kaže da se zalaže za dobrovoljnu vakcinaciju.

“Ja želim da vidim vakcinaciju koja će se dešavati dobrovoljno i koja će biti rezultat tog jednog razgovora i stalne komuniacije između zdravstvenih radnika i stanovnista gde će oni shvatiti koje su koristi od vakcinacije i gde će onda svaki roditelj dovesti svoje dete na vakcinaciju”, zaključio je on.

Neželjeni efekti su mogući, a najčešće su to rekacije na mestu primljene vakcine, poput otoka i bola. Najteži primeri su izuzetno retki i to su uglavnom neurološke komplikacije.

Kako dodaje Popović, retke su neželjene reakcije na vakcinu.

“Postoje retki slučajevi 1:1 000 000 ili desetine miliona a nauka ima dokaze da se to nije događalo i nakon 100 milliona upotreljeni vakcina. Sa druge strane, ono što je vidljivo kako su vakcine uticale na život”, napomenuo je on.

Međutim, izgleda da je kampanja antivakcinaša u Srbiji ipak uspela, jer tokom ankete nismo uspeli da nađemo ni jedu osobu koja bi svom detetu dala vakcinu, naovodi televizija Prva.

(Prva,B92)

Check Also

Khabib Nurmagomedov duguje poreskoj službi 306 miliona rubalja!

Neporaženi UFC šampion i najbogatiji sportista Rusije Habib Nurmagomedov duguje Federalnoj poreskoj službi 306 miliona …