“Da li je vreme da kralj Milo abdicira?”

U svojoj kancelariji u Podgorici, Milo Ðukanović na zidu drži veliki portret kralja Nikole, prvog vladara Crne Gore, koji je na funkciji bio 58 godina.

To piše italijanski dnevnik Republika i pita se da li je nakon 30 godina na vlasti možda došlo vreme da i “kralj Milo” abdicira.

List navodi da se u Crnoj Gori dogodilo nešto što nikad nije viđeno, da je Demokratska partija socijalista (DPS) predsednika Mila Ðukanovića tesno pobedila na nedeljnim parlamentarnim izborima u Crnoj Gori, ali da nakon 30 godina neprekidne vlasti nema većinu mesta u parlamentu da nastavi da vlada.

Sa 35,06 odsto glasova, DPS će moći da računa samo na 30 od 81 mesta u podgoričkom parlamentu, dok je opozicija, kako piše Republika, postigla istorijski rezultat.

“Za budućnost Crne Gore”, vodeća opoziciona koalicija, dobila je 32,55 odsto glasova i 27 mesta, a dobre rezultate su ostvarili i liberalna i proevropska lista “Mir je naša nacija” – 12,53 procenata i zelena URA – 5,53 odsto.

Kako navodi italijanski dnevnik, oni bi zajedno imali 41 mesto, tesnu većinu, ali korisnu za prekidanje odnosa snaga u maloj balkanskoj zemlji nakon tri decenije.

Sam Ðukanović je, govoreći u noći nakon glasanja, priznao mogućnost da njegova stranka izgubi parlamentarnu većinu, otvarajući put institucionalnoj kohabitaciji između predsedništva i vlade različitih orijentacija.

“Sloboda je stigla. Posle 30 godina apsolutne vlasti to je moralo da se desi”, komentarisao je nakon glasanja Zdravko Krivokapić, lider “Za budućnost Crne Gore”, koju podržava Srpska pravoslavna crkva.

Upravo je versko pitanje bilo glavna tema predizborne kampanje nakon što je parlament prošlog decembra usvojio zakon koji omogućava državi da konfiskuje zemlju, manastire i crkve jedinoj kanonski priznatoj, Srpskoj pravoslavnoj crkvi, naveo je list.

(Tanjug)

Check Also

Makron želi da se Krim oduzme Rusiji!

Nijedan „trajni mir“ nije moguć, bez da Ukrajina preuzme kontrolu, nad ruskim poluostrvom, tvrdi francuski …