Nećete nam rasturiti zemlju, imamo za vas metode – Evo koga je Lukašenko optužio za napad

Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko optužio je Poljsku, Češku, Litvaniju i Ukrajinu da se mešaju u unutrašnje poslove zemlje i da rukovode protestima u Belorusiji, prenosi država agencija Belta.

„Na situaciju u Belorusiji u velikoj meri utiče spoljno mešanje u unutrašnje poslove zemlje i upravljanje protestima iz inostranstva – Poljske, Češke, Litvanije i Ukrajine, što nas najviše brine. Čuli ste juče izjavu ministra spoljnih poslova Rusije Sergeja Lavrova koji je otvoreno rekao šta se dešava na granici“, rekao je Lukašenko.

On je istakao da niko neće dozvoliti da se zemlja rasturi i da za to „imaju dovoljno mera i metoda“.

„Oni u Poljskoj vide da u Belorusiji žive Poljaci. Ali to su naši beloruski Poljaci. Sa njima smo živeli u miru i harmoniji četvrt veka pod mojom upravom i nikada nije bilo problema. Naravno, nećemo se nikada pomiriti sa tim da u Grodnu vešaju poljske zastave na balkonima i otvoreno izjavljuju da će Grodno otići Poljskoj ukoliko se raspadne Belorusija. E nigde neće otići!“, upozorio je Lukašenko.

Lider Belorusije je takođe sugerisao Litvaniji da se bave svojim, a ne beloruskim problemima.

„Već sam rekao: u sovjetsko vreme je bilo oko četiri miliona ljudi ili čak i više. Zašto u tako naprednoj, reformisanoj zemlji kao što je Litvanija nije ostalo ljudi? Po mom mišljenju, tamo postoji mnogo problema koje treba rešiti. I ne treba se baviti problemima suseda, koji su se prema tebi lepo ponašali i koji su vas donekle hranili i hrane i dalje, radeći u lukama i slično“, rekao je beloruski predsednik.

Lukašenko je istakao da se Belorusija suočila jedan na jedan sa agresijom spolja i zahvalio je Rusiji na podršci, „inače zemlji sada ne bi bilo lako“.

„Ne smemo dozvoliti greške. Ali vi morate shvatiti – postoji crvena linija koju niko ne sme preći. Ako se to desi, mi ćemo, naravno, reagovati. Zbog toga vas molim da to prenesete ljudima. Zemlja funkcioniše, iako bi mnogi želeli, a posebno naši susedi, da mi propadnemo“, rekao je Lukašenko.

Prema njegovim rečima, beloruska strana će reagovati na bilo kakve „negativne geste“ na svoj račun.

„Najvažnije je da ne dopustimo da se u Minsku razbukti neki požar. Tako se uvek dešava – počinje u prestonici i raširi se na celu zemlju“, dodao je beloruski lider.

Danas je u posetu Belorusiji doputovao šef ruske vlade Mihail Mišustin, koji se sastao sa Lukašenkom u Minsku.

Lukašenko je dočekao ruskog premijera u svojoj rezidenciji. Sastanak je u toku.

Check Also

Zelenski priteran uza zid! Mora da zove Putina!

Volodimir Zelenski je prelomio u ponedeljak, rekao je da se zalaže za učešće Moskve, na …