Pola završeno u Vašingtonu a sada Brisel: Sutra o priznavanju Kosova

Premijer Kosova Avdulah (Avdullah) Hoti najavio je da će se kosovska delegacija u ponedeljak, 7. septembra sastati sa predstavnicima Srbije u Briselu kako bi razgovarali o konačnom sporazumu koji podrazumeva međusobno priznavanje i normalizaciju odnosa između Kosova i Srbije.

“Dogovor će biti postignut samo kada je zaključen uz uzajamno priznanje. Neće biti posrednih, delimičnih ili kreativnih sporazuma koji ne rešava probleme zauvek. Postojaće samo konačni sporazum o uzajamnom priznavanju, koji je sistematski i uključuje sva pitanja koja treba rešiti između dve nezavisne države na osnovu konvencija, standarda međunarodne prakse o regulisanju odnosa između dve nezavisne države“, napisao je Hoti na svom Fejsbuk profilu.

U međuvremenu, lider Alijanse za budućnost Kosova Ramuš (Ramush) Haradinaj, čija je partija u vladajućoj koaliciji, zatražio je od Evropske unije posvećenost kada je u pitanju priznavanje nezavisnosti Kosova od strane pet evropskih zemalja, te da ispuni obećanje o liberalizaciji viznog režima za građane Kosova.

“Naša molba je upućena i papi Franji, sa nadom da će uskoro Sveta stolica priznati Kosovo kao nezavisnu i suverenu državu”, napisao je Haradinaj na društvenoj mreži Fejsbuk.

Nezavisnost Kosova, što se država Evropske unije tiče, još uvek nisu priznale Španija, Grčka, Kipar, Slovačka i Rumunija.

Dijalog između Kosova i Srbije, uz posredovanje Evropske unije započeo je 2011. Međutim, ovaj proces je bio prekinut krajem 2018. godine, nakon što Vlada Kosova Ramuša Haradinaja uvela takse na uvoz robe iz Srbije, koje je Vlada Aljbina Kurtija zamenila recipročnim merama.

Potom je Vlada Avdulaha Hotija početkom juna ukinula sve mere čime je otvoren put za nastavak dijaloga.

Dijalog na visokom političkom nivou je nastavljen 16. jula.

(RSE)

Check Also

Poljska odbila Ukrajinu: “Ne damo Patriote”!

Poljsko Ministarstvo odbrane odbilo ideju Ukrajine da bi poljski sistemi PVO, uključujući protivraketni sistem “Patriot” …