Tri gubitnika su jasna, dobitnici Amerika i Izrael a gde je Srbija

Sastanak u Vašingtonu između predstavnika Srbije i tzv. Kosova je završen, a pitanje koje se postavlja jeste ko je bolje prošao.

Politički analitičar iz Vašintgona Obrad Kesić istakao je da Donald Tramp predstavlja pobednika ovih pregovora.

[adsenseyu1]

“Bilo je iznenađenje što se pojavio Bliski Istok u ovim pregorvorima i to je ovde glavna vest. Za Donalda Trampa je ovo bio pun pogodak, verovatno i više nego što su očekivali. Ovo se može smatrati kao uspeh njegove spoljne politike, imamo još jedan sporazum koji jača poziciju Izraela nakon onog sa Emiratima”, izjavio je Kesić i dodao da su jevreji i hrišćani dve ciljane grupe spram kojih je Tramp doneo ovu odluku.

Zoran Milivojević, politički analitičar, istakao je da su za Srbiju vaćne tri stvari u vezi sa ovim pregovorima

“Tri stvari su ključne. Najvažnije je da su otpala statusna pitanja. Druga važna činjenica je ekonomski deo. Tu postoji kompatibilnost interesa između naše i američke strane. Treća su bilateralni odnosi sa SAD, koji su sa ovim pregovorima dobili podstrek. Svaki potez i svako pojavlivanja Trampa je u vezi sa predizbornom kampanjom u SAD. Nama je učinjen ustupak što je statusno pitanje ostavljeno sa strane”, smatra Milivojević.

Kesić je istakao tri gubitnika ovog sastanka.

“Tri gubitnika su jasna. Prvi je EU, jer je sporazum potpisan pred pregovore koje ona organizuje. Drugi je Stejt department koji nije bio prisutan tokom pregovora. Zato je čudno da Palmer pomaže EU u pregovorima, a nije učestvovao u Vašingtonu. Treći gubitnik je Hašim Tači, činjenica da on nije bio tamo govori o njegovom neuspehu”, zaključio je Kesić.

(B92)

Check Also

Zašto će zaplena ruske imovine biti poklon za Kinu

Ako postoji konačna crvena linija u tekućem rusko-ukrajinskom sukobu, to je status i položaj imovine …