Obrt u Crnoj Gori: Tradicionalni saveznici DPS-a napuštaju Mila

Glasanje predstavnika bošnjačkih i albanskih stranaka da Aleksa Bečić bude novi predsjednik parlamenta Crne Gore, jasan je signal da će Bošnjačka stranka najozbiljnije razmotriti ulazak u novu Vladu CG, a da će to isto uraditi i „Albanska lista“ čiji su lideri Nik Đeljošaj i Genci Nimanbegu, ocjenjuje za Sputnjik novinar DAN-a Marko Vešović.

Kako dodaje Vešović, moguće je da će u Vladu ući i još jedna albanska koalicija „Jednoglasno“, koja takođe ima jednog poslanika u Skupštini Crne Gore — Fatmira Đeku, a što bi u konačnici značilo da bi nova vladajuća koalicija bila veoma stabilna sa 46 mandata podrške.

Nakon sastanka koji je u utorak veče održan u Manastiru Ostrog nije se moglo zaključiti da lideri nove parlamentarne većine lako postići dogovor o izboru predsjednika Skupštine i mandatara za sastav Vlade. Međutim, jučerašnja konstitutivna sjednica crnogorskog parlamenta donijela je obrt koji je prilično relaksirao javnost.

Obrt na Skupštini  — manjine napuštaju Mila

Upravo to je po mišljenju našeg sagovornika ohrabrilo predstavnike Bošnjačke stranke i Albanske liste da i oni podrže kandidaturu lidera Demokrata Alekse Bečića za predsjednika Skupštine Crne Gore.

„S tim što se podrška Bošnjačke stranke može objasniti i saradnjom sa „Demokratskom Crnom Gorom“ čiji je Bečić lider u okviru Evropske narodne partije  — političke grupacije koja obuhvata određene političke subjekte iz svih evropskih država, i unutar koje su i Demokratska Crna Gora i Bošnjačka stranka, pa je to opravdano time“, kaže Vešović, koji dodaje da bi za ukupni legitimitet nove većine i njene poteze u parlamentu, konačan ulazak ulazak manjinskih stranaka u Vladu bio veoma značajan.

Manjine ulaze u Vladu čim se vodeće liste dogovore

„To će se desiti, ali možda ne odmah. Možda će se u prvoj fazi konstituisati Vlada sastavljena onako kako se dogovore tri vodeće koalicije unutar vladajuće većine, ali sam siguran da će vrlo brzo nakon što ta vlada bude formirana i konstituisana u nju ući i predstavnici stranaka kao što su Bošnjačka stranka, „Albanska lista“ i albanska koalicija ‘Jednoglasno’“, predviđa Vešović.

On podsjeća da je upravo takav scenario najavio i jedan od političkih lidera Albanaca u Crnoj Gori.

„Gospodin Genci Nimanbegu (Albanska lista) u nedavnom intervjuu kazao je da Albanci ne mogu da budu klasična opozicija te da je manjinskim zajednicama u Crnoj Gori neophodno institucionalno predstavljanje i prisustvo u organima izvršne vlasti, jer oni moraju da vode računa o interesima svog naroda“, kaže Vešović.

Đukanoviću ne bi prošao ni pokušaj kupovine

Ako uzmemo u obzir saopštenje sa predsjedništva Socijaldemokratske partije (SDP) Ranka Krivokapića, u kom su oni nakon izbora demantovali Đukanovića i izjavili da nije tačno da prethodna parlamentarna većina ima 40 mandata kako je tvrdio DPS već 38, Vešović smatra da se to može smatrati jasnom porukom da SDP ne bi mogao da dâ Đukanoviću podršku čak ni u slučaju da on pokuša da kupi jednoga poslanika jer bi to onda bila politička korupcija.

„Sjetimo se istupa SDP-a povodom toga, a poslednji primjer je bio Budva gdje su oštro osudili prelazak Stevana Džakovića iz opozicionih redova u redove DPS-a, tako da ja ne mogu da zamislim da bi oni dali podršku nekoj većini koja bi bila konstituisana na prevari, političkoj korupciji ili nekim kriminalnim radnjama. Mislim da se to neće desiti i da će vladajuća koalicija pod vođstvom Krivokapića, Bečića i Abazovića nesmetano funkcionisati u periodu pred nama“, uvjeren je Vešović.

Nebojša Popović (Sputnik)

Check Also

Blumberg: Rusija aktivno uključena u stvaranje logistike, van kontrole Zapada!

Rusija ubrzava svoj razvoj u kontekstu strukturnih promena evroazijskih logističkih tokova koje traju, više od …