Prvi put otkriveno: Imovina Vatikana iznosi 4 milijarde evra

Vatikan je danas objavio svoje najopsežnije finansijske podatke, uz priznanje da je možda bilo prevara, ali uz obećanje vernicima koji su bili šokirani novčanim skandalima, da će u svojoj transparentnosti postati poput “staklene kuće”, prenosi Rojters.

Vatikanski ministar ekonomije, otac Huan Antonio Guero rekao je da ukupna neto vrednost imovine Vatikana u 2019. godini iznosila oko četiri milijarde evra, a veruje se da je to prva cifra koja je ikada objavljena, dok je konsolidovani finansijski izveštaj Svete stolice objavljen na 12 strana.

Podaci, prvi od 2016. godine, uključuju oko 70 odeljenja koja pokrivaju skoro 1,3 milijarde katolika širom sveta, uključujući i predstavništva Katoličke crkve u svetu.

Podacima nisu obuhvaćeni Vatikanska banka i muzej Vatikana, koji se smatraju najvećim “proizvođačima novca”.

Sveta stolica imala je deficit od 22 miliona evra u 2019. godini zbog dodatnih troškova, što je manje nego deficit u 2018. godini.

Očekuje se da gubici nastave rast zbog pandemije koronavirusa, koji je iscrpeo prihode koji su uglavnom stizali od poseta muzeju.

(Fonet)

Check Also

ANALIZA – Crna Gora 2020: Zašto je Milo Đukanović počeo rat sa SAD i Zapadom

U Crnoj Gori su 30.avgusta 2020.godine održani 11.parlamentarni izbori i 5.parlamentarni izbori od proglašenja nezavisnosti te …