Šta radi koktel antitela kojim leče Trampa?

Bela kuća je saopštila da predsednika Donalda Trampa leče eksperimetalnim antitelima nakon što se na testu pokazalo da je zaražen SARS-CoV-2.

Izveštavaju da ima blage simptome, uključujući groznicu i zapušene disajne puteve. Prebačen je u Nacionalni vojno-medicinski centar Volter Rid na dalje lečenje.

Koji koktel antitela je dobio predsednik Tramp?

To je kombinacija dva antitela usmerena na ključni protein virusa koji uzrokuje kovid 19, SARS-CoV-2. Oni se vezuju za deo na glavnom površinskom proteinu i zakače što pomaže virusu da se veže za receptor na ljudskim ćelijama koji se naziva ACE2.

Ciljani deo se naziva domenom za vezivanja receptora. Jedno antitelo potiče od čoveka koji se oporavio od infekcije SARS-CoV-2; B ćelija koja stvara antitelo je izdvojena iz krvi osobe i izolovanih i kopiranih gena za imuni protein. Drugo antitelo je od miša, kod koga je izgrađen imunološki sistem u koji je ubrizgan ovaj vezujući protein.

Profesor Piter Horbi sa Univerziteta Oksford navodi da lek sprečava da se virus veže za ćelije, da uđe i njih i da se razmnožava, kao i da pomaže imunom sistemu da napadne i ubije virus.

Horbi tvrdi da je ovo jedan od lekova za kovid 19 koji najviše obećava i koji je pokazao snažno dejstvo u laboratorijskim kulturama ćelija i u testovima sprovedenim na životinjama.

On je dodao da se lek trenutno ispituje u Velikoj Britaniji, u sklopu programa za proučavanje lekova protiv kovid 19 koji je ranije pokazao da je steroid deksametazon efikasan za lečenje ove bolesti. Lek kompanije “Regeneron” već je dostupan pacijentima u tri bolnice na severu Engleske, u sklopu pomenutog programa, kojim će uskoro biti obuhvaćeno 30 do 40 bolnica, navodi Horbi.

Eksperimenti na zlatnim hrčcima i Rezus makaki majmunima koji su namerno zaraženi koronavirusom pokazali su da koktel može smanjiti nivo virusa i patologiju bolesti.

Regeneron, proizvođač koktela, predstavio je ranije ove nedelje preliminarne podatke iz tekućeg kliničkog ispitivanja kod ljudi koji su bili pozitivni na koronavirus, ali su prolazili gotovo asimptomatski ili su, u najekstremnijim slučajevima, imali umereno tešku bolest – grupu koja je najbliža trenutnom stanju predsednika Trampa.

Nisu se pojavili ozbiljni bezbednosni rizici, a lečenje je smanjilo koncentraciju virusa i skratilo trajanje simptoma bolesti kod pacijenata koji na početku ispitivanja nisu imali antitela na SARS-CoV-2. Još je nepoznato da li lečenje može da spreči tešku kliničku sliku, ali bilo je nagoveštaja da bi moglo.

Još se ispituje uticaj lečenja na hospitalizovane pacijente sa kovidom 19, ali kompanija Regeneron još uvek nije izvestila o rezultatima te studije.

Neki lekari su, međutim, skeptični prema tome da Trampa leče antitelima.

“Loše je s naučne, medicinske i etičke strane davanje nedokazanih stvari moćnicima”, napisao je dr Vinej Presad u objavi na Tviteru. Presad je vanredni profesor medicine i hematolog-onkolog na Kalifornijskom univerzitetu u San Francisku.

“Reći ću da nikada nisam čuo za pacijenta, posebno za nekog tako važnog kao što je predsednik, da je dobio eksperimentalnu infuziju koktel antitela”, dodao je pulmolog iz Sijetla, dr Vin Gupta na MSNBC, koji je takođe tražio još informacija iz Bele kuće.

Pored koktela antitelima Regenerona, predsednik uzima i Cink, vitamin D i blokator histamina famotidin.

(Tanjug,B92)

Check Also

Šta hoćete više od Srbije

Severnoatlantska alijansa, predvođena SAD, je bombardovanjem zgrade RTS-a u Beogradu 1999. godine, pokazala koliko zaista …