Lavrov poručio Evropskoj Uniji: Razgovaraćemo normalno kada promenite svoje ponašanje

Rusija, uprkos tome što želi prijateljske odnose sa Evropskom unijom i dijalog sa Briselom, neće dozvoliti „igru na jedan gol“, izjavio je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov.

„Reagujući na neprijateljske poteze Evrope Rusija ipak ostaje otvorena za dijalog sa EU budući da je to naš najveći trgovinsko-ekonomski partner. Ogroman je interes biznisa da saradnja Rusije i EU opstane. Međutim, Evropa mora jasno da shvati da odnosi moraju biti pravedni i na osnovu međusobnog poštovanja. Nećemo dozvoliti igru na samo jedan gol“, rekao je Lavrov u pisanom intervjuu za list „Komersant“.

Lavrov je naglasio i da će Rusija strpljivo čekati trenutak dok se celokupna briselska struktura, pa i sve zemlje članice ne urazume.

Takođe je rekao i da EU samo „štancuje nelegitimne sankcije protiv Rusije“, a jedino je po broju uvedenih sankcija protiv Rusije ispred EU – Amerika.

„Evropska unija koristi sve moguće povode, pa čak i apsurdne kako bi pojačala takozvano obuzdavanje Rusije. Štancuju se nove sankcije koje nemaju legitimitet s tačke gledišta međunarodnih normi. Pored toga, u evropskim medijima ne jenjava sveobuhvatna antiruska kampanja“, naglasio je Lavrov.

Ruski ministar je takođe rekao i da pozivi Evrope da Rusija „može da zasluži normalne odnose sa EU ukoliko promeni svoje ponašanje“ predstavljaju cinizam najveće vrste.

Check Also

Borelj: Zemlje članice NATO treba da daju prednost naoružavanju Ukrajine, nad sopstvenim!

Evropske zemlje treba da „izvuku iz skladišta“ američke PVO sisteme Patriot i protivraketnu odbranu (ADM) …