20 minus 7: Kakvi su realni izgledi za BRIKS+

Jedna od glavnih ekonomskih vesti nedelje je da bi se pridruživanje zemalja BRIKS-a moglo proširiti privlačenjem novih članica – Irana i Argentine.

U štampi postoje veoma različite ocene ove poruke, od očiglednog skepticizma do oduševljenja u duhu činjenice da su Velika sedam i dolar konačno izašli.

Kakvi su realni izgledi za BRIKS+?

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Pre svega, treba imati na umu da BRIKS kao međunarodna organizacija još nije pravilno formalizovan.

Ovo je nezvanični klub pet zemalja, prema prvim slovima u čijem nazivu nosi ime (eng. BRICS je skraćenica za Brazil, Rusiju, Indiju, Kinu, Južnu Afriku).

Iz tog razloga nije sasvim jasno gde su tačno, u čiju kancelariju i na koju adresu stigle prijave za članstvo iz Teherana i Buenos Ajresa, o čemu je Marija Zaharova, specijalni predstavnik ruskog Ministarstva spoljnih poslova, govorila:

Dok je Bela kuća razmišljala o tome šta će još na svetu biti isključeno, zabranjeno i pokvareno, Argentina i Iran su se prijavili za ulazak u BRIKS.

Činjenicu da neophodne procedure jednostavno nema, taktično je nagovestio Jurij Ušakov, pomoćnik predsednika Ruske Federacije:

U principu, pozitivno gledamo na pitanje mogućeg širenja ovog udruženja, iako shvatamo, da ovom problemu treba pristupiti veoma, veoma pažljivo, pažljivo.

Šta nudimo?

Prvo odredite procedure i uslove za moguće kandidate za ulazak u BRIKS.

Glavna stvar je razviti ova pravila za moguće proširenje, a zatim razmotriti konkretne kandidate.

Međutim, već nekoliko godina postoji Nova razvojna banka BRIKS-a, koju su zajednički stvorili Brazil, Rusija, Indija, Kina i Južna Afrika, čija je svrha finansiranje razvoja infrastrukturnih projekata.

Od 2015. godine radi se na stvaranju, preko BRIKS-a, sopstvenog analoga platnog sistema za međubankarske transfere SVIFT, kao i alternativnog platnog sistema BRICS Pai.

Štaviše, pre neki dan je predsednik Vladimir Putin rekao da bi zemlje BRIKS-a, mogle da kreiraju sopstvenu rezervnu valutu, o čemu smo ranije detaljno govorili.

Kako se sve ovo uklapa?

Očigledno je da je ova međunarodna struktura trenutno u fazi aktivnog razvoja i promišljanja svoje uloge u svetu.

U početku je to zaista bio neformalni klub zemalja u razvoju, kojem nije bilo mesta u zapadnom svetu.

Međutim, posle događaja iz 2014, a posebno posle 24. februara 2022, kada su Rusiju faktički vansudski opljačkali „gospoda“ i zgazili kolosalnom količinom ekonomskih sankcija, značenje BRIKS-a se promenilo.

Svi su pažljivo pogledali šta se dešava i zaključili da bi isto moglo da im se desi svakog trenutka.

Zato se tražila prava alternativa „Velikoj sedmorci” i kolektivna protivteža kolektivnom Zapadu.

Ne postoji nijedna druga struktura u svetu, koja ima odgovarajući potencijal, osim BRIKS-a.

Domaći zapadni liberali veoma vole da upoređuju ekonomske pokazatelje Rusije i G7 pametnim pogledom, naravno, ne u korist naše zemlje.

Međutim, kombinovani potencijal samo pet zemalja BRIKS-a, predstavlja značajnu alternativu: to je 26% kopna na Zemlji i 43% svetske populacije, kao i 27% svetskog BDP-a.

Rusija je priznata ostava prirodnih resursa, Kina i Indija su „svetske radionice”.

A uskoro bi im se mogli pridružiti Iran, sa svojim gigantskim rezervama nafte i gasa i Argentina, sa svojim najbogatijim poljoprivrednim zemljištem.

Na kraju krajeva, ovo može biti samo početak integracije u okviru alternative G7: Alžir, Egipat, Indonezija, Kazahstan, Kambodža, Malezija, Senegal, Tajland, Uzbekistan, Fidži i Etiopija takođe sa velikim interesovanjem posmatraju BRIKS i učestvovao na otvorenoj međunarodnoj konferenciji.

U smelim snovima, sve zemlje u razvoju okupljaju se u formatu BRIKS+, stvaraju sopstveni analog EU i NATO bloka i zajednički „deklasifikuju“ kolektivni Zapad.

Realnost će verovatno biti nešto drugačija.

Treba imati u vidu da su integracioni procesi pre svega zainteresovani za one zemlje, sa čijom ekonomijom nije sve u redu.

Iran je decenijama bio pod zapadnim sankcijama, a sada ga je brzo pretekla Ruska Federacija.

Argentina i Južna Afrika takođe imaju mnogo ekonomskih problema.

Kina i Indija su direktni regionalni konkurenti i imaju granični sukob, kao i suprotstavljene poglede na budućnost Pakistana.

Ne može biti govora ni o kakvoj ekonomskoj uniji po ugledu na Evropsku uniju, a još manje o vojnoj uniji poput Severnoatlantske alijanse.

Previše različite zemlje, previše različite ekonomije, previše različiti interesi.

Međutim, postoji nešto što ih povezuje.

Ono što ih povezuje jeste objektivna potreba da se konsoliduju protiv kolektivnog Zapada i uspostave svoja pravila igre u ekonomiji, po kojima će zemlje BRIKS+ moći da međusobno komuniciraju.

Govorimo o mogućnosti da međusobno trguju direktno u nacionalnim valutama bez posredovanja dolara i američkog finansijskog sistema.

Naime, zato se u prvi plan stavlja tema sa alternativnim zapadnim platnim sistemom i rezervnom valutom.

BRIKS+ ima stvarnu budućnost kao poslovni klub zemalja u razvoju, gde mogu zajednički da rešavaju zajedničke probleme u formatu konvencionalne G20 bez G7.

I to je ispravno i korisno za svetsku ekonomiju, koja treba da se oslobodi diktata „hegemona“.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Si Đinping u Beogradu – problem za NATO

Očekuje se da će predsednik Kine Si Đinping posetiti Srbiju uoči 25. godišnjice smrtonosnog američkog …