Ostaviš Jermene na cedilu pa Alijevu pošalješ poruku da im čuva svetinje!

Ruski predsednik rekao je predsedniku Azerbejdžana da čuva hrišćanske svetinje u delovima Nagorno-Karabaha koje je zemlja dobila ovonedeljnim sporazumom o miru.

Vladimir Putin je rekao da se u delovima Nagorno-Karabaha koje je Azerbejdžan dobio ovonedeljnim sporazumom o prekidu vatre u tom regionu nalaze hrišćanske crkve i manastiri i napomenuo da je važno da se obezbedi bezbednost i normalan crkveni život ovih svetinja.

Ilham Alijev predsednik Azerbejdžana, u kojem je glavna religija islam, rekao je da će tako i postupiti.

Kremlj je saopštio da su Putin, Alijev i jermenski predsednik Nikola Pašinjan takođe razgovarali o “praktičnim aspektima” prekida vatre.

Nije poznato da li je Putin najpre telefonom pozvao Alijeva, a potom i Pašinjana, niti da li je odvojeno razgovarao sa premijerom Jermenije.

Rusija je posredovala u sklapanju sporazuma o prekidu vatre u Nagorno-Karabahu. Sporazum je sklopljen u utorak, nakon šest nedelja žestokih borbi i napredovanja azerbejdžanske vojske.

Prema sporazumu, 2.000 ruskih mirovnih trupa raspoređeno je duž linije fronta i koridora između Nagorno-Karabaha i Jermenije.

Devedesetih godina prošlog veka Jermeni su uspostavili vojnu kontrolu nad teritorijom Nagorno-Karabaha i znantnim delovima teritorije Azerbejdžana oko regiona, a koje su sada u velikoj meri izgubili.

(Tanjug)

Check Also

Novi paket američke pomoći Ukrajini uključivaće sisteme pvo i oklopna vozila!

Očekuje se da će novi paket vojne pomoći Ukrajini iz SAD, biti veći nego inače, …