Dojče vele: MUP Nemačke tražio od naučnika da smisle razne horor fraze o koronavirusu, kako bi se građani zastrašili i prihvatili represivne mere

Nemačko Ministarstvo unutrašnjih poslova je u martu prošle godine zatražilo ekspertize renomiranih instituta i univerziteta o epidemiji. Cilj je bio da se horor-scenarijom građani „šokiraju“ i prihvate „represivne mere“, piše DW.

List Velt je u prošlom nedeljnom izdanju objavio da je došao do 200 stranica elektronske prepiske između vrhuške Ministarstva unutrašnjih poslova i određenih naučnika. Ta prepiska pokazuje da je MUP od naučnika tražio da smisle razne fraze koje slikaju koronu najcrnjim bojama.

Naučnicima se, kako prenosi Velt, 19. marta prošle godine obratio Markus Kerber, državni sekretar u Ministarstvu unutrašnjih poslova koje predvodi bavarski političar Horst Zehofer. Kerber je pisao Lotaru Vileru, šefu vladinog Instituta „Robert Koh“, potom Lajbnicovom institut za ekonomska istraživanja, Institutu za nemačku privredu, te Fondaciji za nauku i politiku kao i nekim univerzitetima.

Kerber je od njih zatražio „da izrade model na čijoj osnovi bi mogle da se planiraju mere preventivne i represivne prirode.“

Prognoziranje broja mrtvih

Naučnici su se, kako javlja Velt, odmah bacili na posao i za četiri dana skrojili papir sa formulacijama zgodnim da izazovu paniku. I to formulacije koje su onda razrađivale zajedno sa Ministarstvom unutrašnjih poslova. I onda je Ministarstvo na kraju, uz pomoć tog scenarija, skrojilo svoj dokument koji je proglasilo tajnim.

U dokumentu se između ostalog govori o „najgorem mogućem scenariju“. Jedan primer izgleda ovako: „Kada bi uskoro bilo inficirano 70 odsto stanovništva, više od 80 odsto pacijenata za intenzivnu negu bi moralo da bude odbijeno, a broj mrtvih u Nemačkoj bi prešao milion.“

U papiru piše i „kako se u društvu postiže šok-dejstvo“ kako bi to društvo bilo spremno da izbegne najgori scenario. Tako što bi u glave ljudi trebalo usaditi ovakve slike: ‘Mnoge teško obolele su njihove porodice dovele u bolnicu, ali ovi nisu mogli da budu primljeni i umirali su kod kuće u mukama, boreći se za vazduh’“.

Velt piše da se iz dokumentacije vidi da naučnici nisu bili jedinstveni kada se radi o koroni, tačnije o brojkama koje treba prezentovati građanima. Tako je Institut „Robert Koh“ imao model prema kojem će od virusa u Nemačkoj umreti 0,56 odsto inficiranih. Ali je na primer naučnik Lajbnicovog instituta zagovarao brojku od 1,2 odsto.

List se obratio nadležnom državnom sekretaru Kerberu koji je rekao da je Vlada htela da time „spreči najstrašniji scenario“.

Do informacija je Velt došao tako što je prepisku iznudio „tim pravnika“ iz Berlina, koji je onda ustupio imejlove novinarima.

„Medveđa usluga“ borbi protiv pandemije

Zanimljivo je da je dokument prošlog proleća relativno lako „procurio“ tako da je javnost mogla da vidi da Vlada ima osnovu za sprovođenje lokdauna. Špigel je, na primer, tada bio objavio tekst o „tajnom papiru do kojeg je došao“.

Pitanje koje se nameće glasi: Šta je od saznanja o koroni i pandemiji plod ozbiljnog naučnog rada, a šta ovakvih dogovora?

To pitanje sada postavlja i opozicija u Bundestagu. Poslanik Liberala Konstantin Kule traži od Odbora za unutrašnje poslove da ispita stvar. Dobro je kad političari dobijaju savet stručnjaka, ali te uloge ne smeju da budu zamenjene, rekao je Kule za Velt.

„Nauka isporučuje saznanja, a politika odlučuje. Kad nastane utisak da politika poručuje naučna saznanja, kako bi opravdala sopstvene postupke, onda to šteti ugledu nezavisne nauke i borbi protiv pandemije baziranoj na činjenicama“, rekao je ovaj političar.

Šef poslaničkog kluba Levice Ditmar Barč rekao je da je ovo „medveđa usluga“ borbi protiv pandemije.

„Kada nauka izgubi nezavisnost, onda poverenje strada. Poverenje i verodostojnost su ključevi za ovu krizu i jačanje prihvatljivosti mera“, rekao je on za isti list.

(Dojče vele)

Check Also

Koju hranu jesti da biste izbegli debljanje

U proleće, Rusi se mogu osećati pod stresom jer je vreme da dođu u formu. …