Beč ponovo vri u protestima: “Imam pravo da slobodno dišem” – VIDEO

Više od 1.000 ljudi ponovo se okupilo u Beču na protestu nezadovoljstva zbog restriktivnih mera koje je vlada uveza radi suzbijanja širenja virusa.

Austrijska policija zabranila je održavanje protesta s obzirom na ranije loše iskustvo kada se sredinom januar u Beču okupilo oko 10.000 ljudi, a mnogi među njima nisu nosili zaštitne maske niti su poštovali mere fizičke distance.

“Izgubila sam posao, medicinska sam sestra i više ne želim nositi ovo sr*** od maske! Mislim da imam svoja temeljna prava, imam pravo da slobodno dišem”, rekla je Sigrid koja je s istomišljenicima stigla pred crkvu svetog Karla. Demonstranti su isticali austrijske zastave zahtevajući ostavku konzervativnog kancelara Sebastiana Kurca.

Za danas je vlastima najavljeno održavanje šest različitih skupova, ali svi su zabranjeni zbog nepoštovanja restriktivnih mera tokom prethodnih demonstracija.

“Moj je otac u novembru počinio samoubistvo jer nije htio opet proživljavati ono što je već proživio u ratu”

Dana 16. januara na ulice Beča izašlo je 10.000 ljudi, a isto ih se toliko okupilo i nakon petnaest dana, ali i tada su vlasti zabranile održavanje okupljanja.

“Moj je otac u novembru počinio samoubistvo jer nije želeo da proživi ono što je već jednom proživeo tokom rata”, rekla je AFP-u Beatriks Hasner, koja je nosila venecijansku masku.

“Rekao je da ne želi ponovno da se vrati u doba diktature i u 92. godini se ubio”, kazala je potresena demonstrantkinja.

Austrija je od božićnih praznika treći put u lokdaunu. Vlada je suočena s gnevom dela stanovništva jer se virus uprkos restriktivnim merama nastavlja širiti.

U zemlji u kojoj živi 8.9 miliona stanovnika u subotu je evidentirano više od 1.400 novih slučajeva zaraze koronavirusom, a područje Tirola postalo je glavno žarište južnoafričke varijante virusa.

U ponedeljak je vlada popustila mere, dopustivši otvaranje muzeja i prodavnica, a nastava će se od ponedeljka održavati dvaput nedeljno u školskim klupama. Neki demonstranti smatraju da vladi jednostavno nedostaje empatije.

(index.hr)

Check Also

Putin izdao upozorenje Zapadu, na proslavi Staljingradske pobede!

Ruski predsednik je osudio isporuke zapadnih tenkova Ukrajini, obećavajući odgovor, koji ide dalje od oklopnih …