Ruski politikolog: SAD vode hibridni rat protiv Moskve

SAD vode hibridni rat protiv Moskve kroz sistem sankcija, hakerske napade na ruske objekte i podršku opoziciji, a kao izgovor same godinama stvaraju sliku ruskog hakera kao strašnog bandita kome ništa nije sveto, s istim epilogom – „Rusija je loša, Rusija je kriva“, kaže za Sputnjik ruski politikolog Sergej Sudakov.

Sudakov je, komentarišući pretnje Vašingtona da će odgovoriti Moskvi „ne samo sankcijama“ nego i skupom sredstava – „vidljivih i nevidljivih“ za navodne masovne sajber napade na američke federalne institucije, podsetio da SAD po već ustaljenom obrascu lepe Rusiji etiketu „krivca“ i pre završetka istrage.

„Ispostavlja se da već postoje slike koje oni stvaraju godinama, a to je slika ruskog hakera, slika strašnog bandita koji govori ruski jezik, ruska mafija, slika onoga što se izgovara kao KGB ili GRU. Sve te slike ili simboli nastaju skoro decenijama, a svaki napad koji se može dogoditi u bilo kojoj zemlji na svetu izaziva određenu rezonancu.

Nikada nam ne govore šta se zaista dogodilo, na koga je izvršen hakerski napad, da li je uopšte bio, nikada se ne iznose objektivni podaci o tome kako teče istraga, ima li optuženih, kakva je šteta naneta određenim hakerskim napadima, ali zato uvek imamo isti epilog – Rusija je loša, ona je kriva, ona je napala itd“, kaže Sudakov.

Hibridni rat je u toku

Politikolog ističe da za poslednju deceniju SAD nikada nisu iznele nijedan dokaz o ruskim hakerima, koje optužuju za napade na perinatalne centre, gde navodno iznenada isključuju struju, na staračke domove i slično.

„Ispostavlja se da nema dokaza, ali se stvara određena atmosfera o ruskim hakerima kao o ljudima kojima ništa nije sveto. U stvarnosti, mi u poslednjih 10-12 godina nikada nismo dobili nijedan dokaz da su ti hakeri poreklom iz Rusije ili deluju iz Rusije. Poenta je u tome da haker može biti bilo gde, u Vijetnamu, na Tajlandu, čak i u Briselu, apsolutno bilo gde u svetu i odatle može da menja IP adrese. Odnosno, svet je postao toliko virtuelan da geografski nije važno gde se nalazi“, kaže ekspert.

Prema njegovim rečima, iznošenje neutemeljenih optužbi da su ruski hakeri strašna pretnja čovečanstvu nije ništa drugo nego još jedan sistem „obuzdavanja i protivteže“.

„A sankcije su upravo ono što je sada postalo zamena za međunarodno pravo. Međunarodno pravo kao takvo prestaje da postoji, jer je jasno da su sankcije instrument koji treba da uvede Generalna skupština UN-a i tako kazni određene države koje nastupaju protiv čovečanstva kao takvog.

Međutim, i ovde se ispostavlja da su SAD u poslednje vreme uvele više od osam hiljada sankcija protiv različitih zemalja. U takvim uslovima, kada čujemo da će biti uvedene eksplicitne ili implicitne sankcije, to znači da nam je proglašen sajber rat.

Hibridni rat je već u toku, u punom jeku, a u okviru tog hibridnog rata videćemo sajber napade na ruske objekte, samo što će oni biti stvarni – to su tzv. nevidljivi faktori mešanja. Verujem da će SAD finansijski podržati opoziciju u našoj zemlji, jer smatraju da samo revolucijom mogu postići svoje ciljeve i, naravno, sankcijama“, ističe Sudakov.

Politikolog napominje da će Vašington proširiti sankcione pakete i uveren je da SAD u tom kontekstu praktično nemaju granice.

„Sve se to radi samo da bi se pokazalo da je Bajden oštriji političar od Trampa, da je Bajdenu više stalo do svojih građana, a ispostavlja se da demokrate, budući da su došle na vlast, ponovo počinju da igraju zanimljivu igru, gradeći neku vrstu iluzija koju predstavljaju kao stvarnu, jer ako niko nije video ružičastog slona, onda morate, naravno, smisliti mit da on postoji. Ali to nije uvek tačno“, kaže Sudakov.

Kremlj je odbacio kao neosnovane optužbe Vašingtona da je Moskva umešana u hakerske napade na američke institucije i kompanije u SAD, ističući da one predstavljaju nastavak slepe rusofobije.

Umesto pretpostavke nevinosti pretpostavka krivice
Sudakov smatra da Rusija iznošenjem istine treba da se bori protiv takvih optužbi, naročito zato što Amerika polazi od „pretpostvke krivice, a ne nevinosti“.

„Smatram da treba da održavamo redovne konferencije za štampu, pokazujući da smo pristalice međunarodnog prava, da postojimo u okviru međunarodnog svetskog sistema. Moramo da komuniciramo sa ambasadom, sa misijama i da pokazujemo na desetine naših zahteva o tome da smo tražili dokaze da su ruski hakeri u nešto bili umešani… Uostalom, postoji nešto što se zove ‘pretpostavka nevinosti’, a to Amerikanci pretvaraju u ‘pretpostavku krivice’.

Verujem da će sve češće Amerika odbijati da pruži bilo kakve dokaze o krivici ruskih hakera, to će sve više u svetskoj zajednici ličiti na neku vrstu osvete. A ‘vendeta’, odnosno osveta znači da demokratski princip pretpostavke nevinosti ne funkcioniše, već se razvija novi, drugačiji princip, koji se demokratskoj administraciji jako sviđa, a on se jednostavno naziva – princip pretpostavke krivice ili „označavanje krivca“, zaključio je Sudakov.

Na pitanje zašto SAD optužuju Rusiju, a ne, recimo, Kinu kao drugog geopolitičkog protivnika, Sudakov objašnjava da Amerika nije spremna da plati tako visoku cenu.

„Čini se da postoje protivnici, zaista, mnogo moćniji, poput Kine, ali ne treba zaboraviti činjenicu da Amerika sada nije spremna da napadne Kinu, nije spremna da sprovodi oštru politiku protiv nje, jer je trgovinska razmena dve zemlje prilično velika.

Tokom prošle godine trgovina između Amerike i Kine porasla je za oko 8,7 odsto, na oko 587 milijardi dolara, a to je ogromna cifra. Ako Amerika počne da optužuje Kinu, tada će, naravno, biti preduzete kineske protivmere i Amerika će mnogo izgubiti.

Ali, optužujući Rusiju, američki političari pokušavaju da dobiju poene unutar svoje partije i čine sve da pokažu da se bore sa spoljnim neprijateljem, da štite zemlju po svaku cenu i da su spremni da kazne sve one koji su spremni da napadnu civile…“, navodi Sudakov.

Podsetimo, pomoćnik američkog predsednika za nacionalnu bezbednost Džejk Salivan je izjavio da bi SAD mogle da odgovore na navodne ruske sajber napade na američku infrastrukturu u roku od nekoliko nedelja i to ne samo sankcijama nego skupom sredstava – vidljivih i nevidljivih.

Salivan je naveo da je od američke obaveštajne zajednice zatraženo da sprovede dalji rad na utvrđivanju umešanih i obima štete.

Takve pretnje su usledile nakon što je krajem prošle godine objavljeno da je izvršen masovni sajber napad na klijente kompanije za računarsku bezbednost „Solar vinds“, a među žrtvama napada su brojne američke vladine agencije. Takođe je navedeno da bi ovo mogao biti jedan od sajber-napada najvećih po razmerama i šteti nanetoj američkoj javnom sektoru. Nakon toga je, bez ikakvih dokaza, saopšteno da su ruski hakeri „verovatno“ umešani u veliki sajber napad na američku vladu.

Check Also

Kako će oslobođenje Soledara promeniti stanje na frontu

Tokom prve dekade januara 2023. godine, borci Vagnerovog PMC-a i Oružanih snaga RF uspeli su …