PLAĆENI NEOBRAZOVANI PODREPAŠ – Šekler odgovorio antivakserima: “Nema svrhe, volimo da se bodemo”

Milanko Šekler, virusolog i mikrobiolog iz Kraljeva kaže da tzv. antivaksera ima na svakom koraku, da je reč o ljudima bez trunke znanja o vakcinama i zarazama.

Kako napominje, oni su zalutali u slojevima društva ili na socijalnim mrežama, a da pri tom bez problema ulaze u žestoke rasprave.

“Skoro mi se javio čovek koji je mašinski inženjer. Počeo je da mi šalje svoje radove o tome da zaštitne maske ne treba nositi, jer su štetne. Kaže da su medicinski radnici opterećeni kada nose maske. Pa ja to znam i bez njega. Kao dokaz toj tvrdnji, naveo je da se u Japanu povećao broj samoubistava, od trenutka kada su ljudi počeli da nose maske”, ispričao je Šekler.

Tako je ovaj stručnjak skoro na svom fejsbuk profilu, na kojem inače često i otvoreno piše i ulazi u rasprave sa neistomišljenicima, odgovorio je jednom od njih koji ga je pitao da mu objasni “koja je svrha vakcine ako i dalje mora da se nosi maska i drži distanca”.

Šekler mu je vrcavo odgovorio.

“Nema nikakve svrhe, volimo da se bodemo”, napisao je ovaj naučnik.

Na pitanje, da objasni otkuda tako veliki broj antivaksera u Srbiji, Šekler kaže da je reč o ljudima koji ustvari reaguju na reklame, odnosno da su ciljna grupa zapravo potrošači.

“Potrošači ne treba da budu pametni, jer oni treba da reaguju na reklamu. I nije to slučaj samo kod nas. Ima ih u celom svetu. Pazite, kada je nestalo društvo koje je u velikom delu činila srednja klasa, nastala je situacija kakvu imamo sada. Poslednje generacije su zatupljene i imaju problem da budu razumni. Tako da antivaksere finansiraju isti oni koji guraju potrošačko društvo”, priča Milanko Šekler.

Njegovu tvrdnju potkrepljuje time da antivakseri recimo znaju šta ima u vakcinama, a da nikada nisu pročitali šta piše na etiketi jednog soka.

“Čoveče, oni ne znaju od čega su napravljeni slatkiši, suhomesnati proizvodi ili gazirani sokovi. Nemaju pojma koji aditivi su štetni. Ali, zato znaju da je virus napravljen da ubija”, rekao je ovaj virusolog iz Veterinarskog specijalističkog instituta u Kraljevu.

Kada uporedi trenutnu situaciju, kaže da nije normalno da imamo 1,7 miliona vakcinisanih, i dnevno po 5.000 zaraženih. Uzrok povećanog broja inficiranih koronavirusom u Kraljevu u kojem živi, on vidi u blizini Kopaonika.

“Mnogi iz Kraljeva odu na dan ili dva na Kopaonik, jer je blizu, kako bi skijali. I onda se vraćaju inficirani i zaražavaju ljude u svojoj okolini. Sada to dolazi na naplatu”, kaže Šekler.

Na naše pitanje, kada će se epidemija završiti, Šekler kaže da je to pitanje na koje mnogi žele odgovor. On kaže da ima mišljenje o tome i smatra da će trajati mnogo kraće nego što svi misle.

“Svima izgleda da će trajati besmisleno dugo, ali mislim da neće biti tako. Kada se vakcinišu svi oni koji žele, virus će ući tzv. klinč sa stanovništvom, i onda kao kod boksera, više niko nikog ne udara. Sa vakcinom ulazimo u taj klinč i više nema teških udaraca. Držiš ti njega, drži on tebe. To radi vakcina i ona ne rešava trajno problem. Antitela vremenom padaju, ali čim telo dođe u kontakt sa virusom, ona drastično skaču. Jer organizam već ima tzv. šemu i antitela za tri dana skaču”, kaže ovaj viruslog i mikrobiolog iz Kraljeva.

(Blic)

Check Also

Upućen poziv Nemačkoj da prizna genocid u NDH!

Banjaluka – Direktor Centra za društveno-politička istraživanja Republike Srpske Dušan Pavlović uputio je članovima nemačkog …