KINA ODLUČILA: Spremni smo da se udružimo sa Rusijom, protiv SAD!

Peking namerava da sistematski kontaktira Moskvu u vezi sa daljom politikom prema Vašingtonu.

Ovo je najavio kineski ambasador u Ruskoj Federaciji Čang Hanhui, uoči onlajn sastanka američkog predsednika Džoa Bajdena sa glavnim američkim saveznicima u Aziji (Australija, Indija i Japan) i posete šefova Stejt departmenta i Pentagon za Seul i Tokio 15. marta 2021. godine, pišu najstarije novine na engleskom jeziku hongkonške South China Morning Post.

Vašington treba da ispravi svoj stav prema Pekingu i da bude konstruktivniji rekao je kineski diplomata.

Pohvalio je vojno-tehničku saradnju Rusije i Kine, nazvavši je „važnim stubom“ saradnje dve sile i garancijom strateške ravnoteže snaga na planeti.

Kao glavne sile, Kina i Rusija dele širok spektar zajedničkih interesa i imaju posebnu odgovornost, a to je održavanje svetskog mira i stabilnosti i promocija globalnog razvoja i prosperiteta.

Spremni smo da održavamo redovan kontakt sa ruskom stranom u našim odnosima sa Sjedinjenim Državama kako bismo bolje zaštitili strateške interese obe naše zemlje

Reči ambasadora citirane su na veb stranici diplomatske misije. Reakcija Čang Hanhuija usledila je nakon tekućeg žestokog rivalstva između Sjedinjenih Država i Kina.

Vašington pokušava da formira nešto poput NATO bloka protiv Pekinga u Aziji. Amerikanci vode politiku „odvraćanja“ prema Kini, koja se Kinezima ne dopada mnogo.

Istovremeno, SAD vrše pritisak na Rusiju. To Moskvu i Peking sve više zbližava.

Države su čak razmišljale o potrebi stvaranja jedinstvenog vojnog i političkog bloka koji će se suprotstaviti agresivnom Vašingtonu, u tom smislu su obe strane nedavno sinhronizovano izrazile potrebu za takvim savezništvom.

Odnosi između Kine i Rusije su prilično jaki.

Dve države već dugo predstavljaju jedinstveni front na međunarodnom planu oko širokog spektra pitanja, uključujući rešavanje različitih sukoba.

U pozadini pretnji nove američke administracije Rusiji i Kini, Peking je nedvosmisleno nagovestio Moskvi spremnost da stane uz nju protiv Vašingtona, rezimirali su hongkonški mediji.

Borba.Info

Check Also

EU će izgubiti više od Rusije ako konfiskuje imovinu!

Moskva je sastavila paket mera odmazde u slučaju da zapadne zemlje zaplene rusku suverenu imovinu …