Ono kada miš napadne slona: EU uvela sankcije Kini pa dobila žestok šamar

Savet EU doneo je odluku da uvede sankcije protiv 11 osoba i jednog entiteta odgovornih za ozbiljna kršenja ljudskih prava u šest zemlja širom sveta.

Gotovo istovremeno, Kina je svojim restriktivnim merama odgovorila na sankcije EU koje se pored Kine odnose i na Severnu Koreju, Libiju, Južni Sudan, Eritreju i Rusiju.

Šef diplomatije EU Žosep Borelj navodi da su sankcije usmerene na kršenja ljudskih prava, bez obzira gde se ona dešavaju u svetu, a da su restriktivne mere u skaldu sa međunarodnim pravom i najvišim standardima vladavine prava.

Ovaj paket sankcija obuhvata i mere protiv „četiri osobe i jednog entiteta iz Kine” koji su imali odlučujuću ulogu u kreiranju i primeni kineske politike u pokrajini Sinkjang.

Borelj dodaje da su ministri EU tokom sastanka informisani da je Kina negativno odgovorila na ove sankcije i dodao da to neće omesti EU da istraje na odbrani ljudskih prava u svetu.

Odgovor Kine na sankcije EU podrazumeva, između ostalog, i mere protiv članova Evropskog parlamenta i Političkog komiteta za ljudska prava, a EU takav potez ocenjuje kao neprihvatljiv.

„Želimo da se Kina angažuje u dijalogu sa EU o ljudskim pravima, a ne da nastavi sa konfrontacijama”, zaključio je Borelj.

Check Also

Pojavili se snimci tenkova Leopard 2A4, navodno u Donbasu – VIDEO

Na vebu se pojavio prvi snimak tenkova Leopard 2A4 u Donbasu. Reč je o tenkovima …