“Čak i da sve ispunimo, EU Srbiju neće prihvatiti”

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić koji boravi u dvodnevnoj poseti Češkoj izjavio je za tamošnji radio Plus da bi Srbija volela da postane članica EU.

Ali, prema njegovim rečima, i ako Srbija ispuni sve potrebne uslove Unija je nikada neće prihvatiti kao punu članicu.

On je izjavio da još mnogo toga treba da se uradi, da se poboljša vladavina prava, ali da je pitanje Kosova veliki problem.

“Srbija ne priznaje nezavisnost Kosova, a 22 zemlje članice od 27 ga priznaju”, rekao je Vučić i obećao da će se Srbija približiti standardima i političkim pozicijama u vezi spoljnopolitičkih pitanja.

Kako je objasnio, on je otvoreno rekao Briselu da Srbija ima sopstvene interese, koje mora da brani. “Ne možemo da pucamo sebi u nogu ako imamo podršku Rusije i Kine u vezi našeg teritorijalnog integriteta. I zato zašto bismo rekli išta protiv njih”, rekao je Vučić.

On je dodao da su dobri odnosi sa Kinom, Rusijom, pa iTurskom pomogli Srbiji u rešavanju brojnih problema u proteklih 15 meseci. “Zašto bismo radili nešto što nije u najboljem interesu naše zemlje. A kada bi se pojedine zemlje EU bunile protiv činjenice da saradjujemo sa Kinom, iako je njihov trgovinski balans sa Kinom hiljadu puta veći nego naš, to bi bilo licemerje”, zaključio je Vučić.

Govoreći o vakcinaciji protiv korona virusa, koja je po oceni Češkog radija najbrža u Evropi, Vučić podseća da je u Srbiji na raspolaganju pet vakcina, od kojih ruski Sputnjik Ve i kineski Sinofarm nisu odobrene u EU.

“Ne zanimaju me geopolitike. Zanima me zdravlje ljudi. Mi spašavamo živote, što nam je bitno”, rekao je Vučić.

Upitan da li je zabrinut da bi EU mogla da zabrani ulazak gradjanima vakcinisanim nekom od neregistrovanih vakcina, Vučić ponavlja da je hiljade građana vakcinisano i da nije bilo nikakavih problema.

Govoreći o novčanoj pomoći od oko 25 evra svakome ko se vakjciniše, Vučić je kazao da taj sistem funkcioniše.

“Ranije, vakcinisali smo 10.000 gradjana dnevno, sada 25.000 i postavili smo odredjena ograničenja, jer je na početku bilo 85.000 dnevno. Za nas nije problem da ponudimo 80 ili 100 miliona evra, jer ako to ne učinimo, naša ekonomija se neće pokrenuti. Nećemo napredovati kao što smo planirali”, rekao je Vučić i dodao da što se više ljudi vakciniše, ekonomija će biti bolja.

Rad na nabavci vakcina kompanija Fajzer i Biontek počeo je prošlog avgusta, a Vučić ističe da je u to uloženo dosta rada i energije.

“Počeli smo tako što smo pričali sa svima”, rekao je Vučić i podsetio da je Srbija prvi kontigent vakcina dobila istovremeno kada i EU, koja je naručila 600 miliona doza, a Srbija samo dva miliona.

“I dobili smo ih krajem godine. To je bio naš bilateralni sporazum. Razgovarali smo sa njima svaki dan, a oni su se prema nama odnosili iskreno, bili su pouzdani i isporučili su sve na vreme”, rekao je Vučić.

Predsednik Srbije objasnio je dase vakcinisao kineskom vakcinom i rekao da se odlučio za tradicionalnu koja verovatno najsporije stvara antitela, ali je veoma bezbedna.

Kada se radi o kineskim i ruskim vakcinama, Vučić kaže da one nisu poklonjenje, već da je Srbija platila svaku vakcinu, a da ih je besplatno distribuirala i u regionu.

“Platili smo sve naše obaveze, ne dugujemo Rusiji Ja se u taj rat ne mešamni dolar, kao ni za, na primer isporuke gasa”, rekao je Vučić.

Ja se u taj rat ne mešam

Predsednik Srbije rekao uoči susreta sa češkim premijerom Andrejom Babišom da ne podržava ni jednu ni drugu stranu u češko-ruskom diplomatskom ratu.

Taj “rat”, podsetimo, izbio je zbog eksplozija magacina municije u Vrbjeticama na jugu Češke 2014. godine za koju Češka optužuje ruske agente GRU. “Ja ne podržavam nijedan stav. Vi radite svoj posao, oni rade svoj posao. Mi smo suviše mali da nekome izražavamo podršku”, kazao je srpski predsednik u prigodnom intervjuu koji objavljuje tokom njegove posete u utorak i danas češki javni radio servis Radio Plus.

Vučić je rekao da ne zna ništa o eksploziji magacina municije u Vrbjeticama na jugu Češke 2014. godine koju je češka istraga sada povezala sa ruskim agentima GRU osumnjičenim za trovanje bivšeg ruskog agenta Sergeja Skripalja 2018. godine a premijer Babiš sredinom aprila optužio Rusiju za teroristički napad i započeo uzajamno proterivanje diplomata.

“Nešto sam načuo, tražio sam od vašeg ambasadora da mi da neke informacije, dobio sam, nešto sam pročitao u novinama, ali ja nisam sudija. Ko sam ja da o tome nešto kažem. To je vaš zadatak da se s tim izborite, to je vaša zemlja”, rekao je Vučić.

Predsednik Srbije završava danas dvodnevnu posetu Češke razgovorima sa češkim premijerom Babišom, prema najavi kancelarije češkog premijera pre svega o ekonomskoj saradnji, zatim pitanjima Zapadnog Balkana i evrointegracije regiona i o borbi protiv pandemije kovid-19.

(beta,tanjug)

Check Also

Ukrajina izvela raketni udar raketama dugog dometa, na Sevastopolj! Ima mrtvih i ranjenih!

Dana 23. juna 2024. godine, otprilike u 12:15, po moskovskom vremenu, režim u Kijevu je …