Iz susednih država jure u Srbiju da se besplatno vakcinišu “Astra Zenekom”?

Potez Srbije da omogući vakcinaciju i državljanima zemalja regiona, bez obzira na mesto prebavališta, izazvao je brojne pozitivne reakcije, piše Klix.ba.

Taj sarajevski portal navodi da se predsednik Srbije Aleksandar Vučić, ”želeli to priznati ili ne, nametnuo kao lider celog regiona tokom pandemije, a Srbija kao zaštitnica zdravlja”.

Zasigurno su se, međutim, mnogi zapitali zašto sve to radi Srbija i koje benefite ima od toga, navodi Klix u tekstu pod naslovom ”Kako je Srbija vakcinacijom komšiluka napravila mudar geopolitički i ekonomski potez”.

”Pored tog političkog aspekta, ako pogledamo s druge tačke gledanja, možemo uvideti i ekonomske benefite koje ostvaruje Srbija. Putovanje za Beograd košta, kao i boravak u tom gradu bilo da traje nekoliko sati ili dan-dva. Tu je trošak goriva, hrane, pića, eventualno noćenja i šopinga”, ocenjuje sarajevski portal.

Ekonomski analitičar Admir Čavalić u razgovoru za Klix.ba kaže da, ukoliko se posmatraju ukupni troškovi odlaska i boravka u Srbiji, koji može podrazumevati i vikend noćenje, verovatno da onda besplatno vakcinisanje stranih državljana i nije trošak za Srbiju.

On smatra da je, što se tiče ekonomskog aspekta, važno pogledati i odluku srpskih vlasti da se pozicionira Beograd kao destinacija dolaska stranaca na imunizaciju. “To je zaista dobar potez Srbije, i u geopolitičkom i u ekonomskom smislu”, mišljenja je Čavalić.

Klix dodaje da je Čavalić naglasio da je odluka zvaničnog Beograda o imunizaciji građana iz regiona zaista genijalan geopolitički potez.

Za tri dana, u četvrtak, subotu i nedelju, vakcinisano je više od 22.000 stranaca, koji su došli ili na poziv Privredne komore Srbije ili su se sami prijavili preko portala elektronske uprave, izjavio je direktor Kancelarije za IT i eUpravu Mihailo Jovanović.

On je na RTS-u sinoć rekao da je time Srbija održala čas humanitosti i solidarnosti. Naveo je da su se stranci vakcinisali AstraZeneka vakcinom. Jovanović kaže da su se u subotu stvorili redovi za vakcinaciju zbog dolaska stranaca, jer su stranci koji su pozvani došli svi zajedno u istom trenutku ujutro.

“Zato se napravila gužva, da su poštovali poziv i vreme koje smo im dali, sigurno ne bi bilo gužve. Danas je bilo mnogo bolje u Beogradu”, rekao je Jovanović. Naveo je da je odmah u subotu upućena poruka regionu da svi stranci koji nisu pozvani ne dolaze i da se prethodno prijave preko portala eUprave i da će biti pozvani.

“Vakcinacija stranaca ni u kojoj meri nije omela vakcinaciju naših državljana, jer je u istom ovom periodu vakcinisano više od 28.000 naših gradjana, sa vakcinom Sputnjik, Sinofarm i Fajzer”, rekao je Jovanović.

Naveo je i da oni koji su došli bez poziva nisu bili vraćeni i da niška hala Čair radi i da će svi koji su biti vakcinisani.

(RTS,Tanjug,Klix)

Check Also

Šolc: Verujem da će Ukrajina pronaći, još 6 baterija PVO sistema Patriot

Danas je na italijanskom ostrvu Kapri završen veliki samit EU, čija je ključna tema bila …