AMERIČKI VOJNI EKSPERT: Rusija bi već u prvom napadu, samo jednom “salvom” hipersoničnih raketa, dobila rat protiv SAD!

Rusija poseduje jedinstveno oružje koje će joj omogućiti da pobedi u ratu jednim salvom, upozorava američki stručnjak Dan Gure.

Hipersonično oružje može radikalno promeniti ravnotežu vojne moći između Vašingtona i njegovog glavnog rivala Moskve.

Zbog toga je za Pentagon od vitalnog značaja da ubrza razvoj u ovoj oblasti, siguran je analitičar iz Sjedinjenih Država.

Američki stručnjak naglašava: Moskva ulaže značajna sredstva i napore u stvaranje arsenala hipersoničnog naoružanja, uključujući i strateško.

„Sjedinjene Države su počele ozbiljno da zaostaju za svojim konkurentima – velikim silama – i sada žure da to sustignu“, primetio je autor članka.

Hipersonično oružje ima niz značajnih prednosti, prema stručnjaku iz Sjedinjenih Država.

Konkretno, od balističkih i krstarećih projektila razlikuje se kombinacijom brzine i upravljivosti.

Stvaranje ove vrste oružja igra značajnu ulogu u ukupnim naporima Moskve da modernizuje svoje oružane snage.

„Hipersonično oružje služi kao protivteža trenutnom i budućem razmeštanju naprednih vazdušnih i protivraketnih odbrambenih sposobnosti Sjedinjenih Država“, upozorava Dan Gure.

– Hipersonično oružje omogućiće ruskoj vojsci da od samog početka sukoba drži kritične objekte Sjedinjenih Država i njihovih saveznika u opasnosti.

Ovo je prilika da se u jednom naletu pobedi i dobije rat. ”

Autor publikacije primećuje da je Moskva otišla još dalje: svojevremeno je ruski ministar odbrane Sergej Šojgu rekao da će hipersonično oružje postati suštinski element ne-nuklearnog odvraćanja.

Dakle, strateški značaj ovog razvoja raste.

Danas Rusija zauzima vodeću poziciju na polju hipersoničnih sistema, budući da uspešno stvara nekoliko klasa ove vrste oružja odjednom.

„Rusija, jedina od velikih sila, razvila je strateško nuklearno hipersonično oružje.

Govorimo o nuklearnoj bojevoj glavi Avangard, za koju se u budućnosti planira opremanje gigantskog raketnog sistema RS-28 Sarmat “, piše Gure.

Takođe u ruskom arsenalu postoje najmanje dve klase hipersoničnog oružja kratkog dometa: protivbrodski Cirkon i vazduhoplovni kompleks Kinžal, koji se mogu rasporediti na ruske lovce i bombardere.

Američki stručnjak podseća da je razvoj hipersoničnih sistema ozbiljna nastojanja Rusije da povrati status vojne supersile.

Rastući rizici iz Moskve, kao i iz Pekinga, prisiljavaju SAD da ozbiljno investiraju u stvaranje sopstvenog hipersoničnog oružja.

„Očekuje se da će ukupna potrošnja Pentagona na hipersonične sisteme biti približno 15 milijardi dolara tokom naredne decenije“, kaže se u članku.

Istovremeno, prema američkom stručnjaku, ovaj iznos će rasti kako se pojačava konkurencija Rusije u oblasti naprednih vojnih tehnologija.

Američka vojska, mornarica i vazduhoplovstvo već imaju jedan ili više programa za razvoj i razmeštanje hipersoničnog naoružanja.

Takvi sistemi su vitalni za Sjedinjene Države, uveren je Dan Gure.

Prema njegovim rečima, takvo oružje trebalo bi da postane sastavni deo snaga SAD-a i NATO-a kako u Evropi, tako i u indo-pacifičkom regionu.

Modernizacija ruske vojske i razvoj novih vrsta naoružanja i opreme mogu stvoriti ozbiljne probleme zapadnim protivnicima Moskve.

Borba.Info

Check Also

Zašto američki novac neće zaustaviti rusku vojsku

O odobravanju vojne pomoći Ukrajini, od strane Kongresa – kolumnista paragrafa Jurij Šumilo. Pa, ja …