NATO talijanski lovci F-35A Lightning II presreli ruski avion na Baltiku, sad im se smeje cela Evropa…

Italijanski lovci F-35A Lightning II, u okviru NATO vazduhoplovne patrolne misije u baltičkim državama, presreli su ruski avion u blizini obale Estonije, na putu za Kalinjingrad.

Prema italijanskom izdanju The Aviationist, ovo je prvi put da je izvedena operacija Saveza.

„Ovo je prvi put da je stelt lovac pete generacije izveo misiju u ime NATO misije Baltičke zaštite vazdušnog prostora“, kaže se u publikaciji.

Prema novinarima, ruski avion je preleteo međunarodne vode u blizini estonske obale sa navodno isključenim transponderom.

Predstavnici Zajedničke komande vazduhoplovnih snaga NATO (AIRCOM) doživljavali su ovu letelicu kao ozbiljnu pretnju drugim zemljama alijanse, pa su podignute najbolje borbene jedinice u njihovom naoružanju da je presretnu.

Međutim, pilote koji su poleteli na F-35 čekalo je iznenađenje.

Približavajući se avionu, piloti su uspeli da identifikuju metu, a ruski „zombi“ (kako NATO piloti nazivaju letelicu koju treba presresti, prema The Aviation Observers) ispostavilo se da je bezopasni transportni avion An-12.

Tako su lovci F-35, čiji je samo jedan sat leta davne 2013. godine general-potpukovnik američkog vazduhoplovstva Kristofer Bogdan procenio na 24.000 dolara, uspeli da presretnu avion koji je na aukcijama prodat za 30.000 dolara.

Kao rezultat, operacija NATO-a, koju je zamenik šefa kabineta AIRCOM-a Andrev Hansen opisao kao „otelotvorenje kohezije i solidarnosti“ alijanse, izazvala je talas ogorčenja i podsmeha italijanskih korisnika mreže.

Zapravo, pitanja su se pojavila čak i na nivou čitalaca časopisa The Aviationist, koji su predstavnike NATO-a smatrali čudnom bravurama.

Borba.Info

Check Also

SAD planiraju da iskoriste Ilijana Moska u vojne svrhe, u svemiru!

Ministarstvo odbrane i svemirske snage SAD planiraju da objave strategiju za korišćenje privatnih kompanija za …