Washington Post: Izrael ne može da pobedi Hezbollah, zaključuje DIA-ina tajna procena!

Procena američkih obaveštajnih službi pokazala je da će Izraelu biti teško da uspe u ratu protiv Hezbolaha usred borbi u Gazi koje su u toku, navodi se u ekskluzivnom izveštaju Washington Post-a.

Odbrambeno-obaveštajna agencija (DIA) u Vašingtonu otkrila je da izraelske snage neće pobediti u ratu na dva fronta protiv Hamasa u opkoljenoj enklavi i Hezbolaha u Libanu uprkos tome što su Izraelske odbrambene snage (IDF) u stalnoj razmeni vatre sa militantima, od početka rata u oktobru 2023.

„Ako bi to uradila, nova tajna procena Odbrambene obaveštajne agencije (DIA) pokazala je da će ID biti teško da uspe, jer bi njena vojna sredstva i resursi bili isuviše tanki s obzirom na sukob u Gazi“, citirajući dva izvori i poverljivi izveštaj DIA-e.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Više desetina zvaničnika administracije i diplomata obratilo se medijskoj kući za pomenuti izveštaj pod uslovom anonimnosti, kako bi razgovarali o osetljivoj vojnoj situaciji između Izraela i Libana.

Dok je izraelski premijer Benjamin Netanjahu obećao “osnovnu promenu” bezbednosne situacije duž libanske granice, američki zvaničnici su ga privatno upozorili da ne otvara drugi front.

Takođe, Hezbolahovo gađanje izraelske obaveštajne baze raketama u subotu kao odgovor, na izraelsko ubistvo visokog lidera Hamasa u Bejrutu, nekoliko dana ranije označilo je značajnu eskalaciju.

Takođe bi bilo važno napomenuti da se izraelska vojska oslanja na rezerviste da poveća svoje redove u vreme sukoba.

IDF je pozvala oko 360.000 rezervista, kada je počeo rat sa Hamasom, iako je visoki izraelski zvaničnik rekao Rojtersu prošle nedelje da će neotkriveni broj uskoro biti otpušten.

Lider Hezbolaha Hasan Nasralah takođe je u novembru tvrdio da su njegove snage vezale oko trećine izraelskih trupa duž izraelsko-libanske granice, sprečavajući ih da budu raspoređene u Gazi.

On je dodao da stalni sukobi pobunjenika sa ID izazivaju „stanje anksioznosti, iščekivanja, panike i straha među neprijateljskim političkim i vojnim vrhom“.

U nedavnom govoru, Nasralah je obećao odgovor na izraelsku agresiju, nagoveštavajući da bi mogao biti otvoren za pregovore o demarkaciji granice sa Izraelom.

Sukob u punom obimu između dve nacije nadmašio bi krvoproliće u ratu između Izraela i Libana 2006. godine, zbog Hezbolahovog znatno većeg arsenala dalekometnog i preciznog oružja, navodi list, pozivajući se na zvaničnike koji su takođe upozorili da bi militantna grupa mogla da lansira raketu napadi, na izraelska petrohemijska postrojenja i nuklearne reaktore.

Druga stvar je da bi dalja eskalacija mogla da uvuče Iran u rat, a na kraju i SAD, rekli su izvori.

Blinken se zalaže za deeskalaciju, dok Hezbolah ponovo udara
Američki državni sekretar Antoni Blinken doputovao je u Izrael uoči posete Zapadnoj obali, Kataru, Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Saudijskoj Arabiji i Egiptu, gde će razgovarati o konkretnim koracima za „izbegavanje eskalacije”.

„Nikome nije u interesu – ni Izraelu, ni regionu, ni svetu – da se ovaj sukob proširi izvan Gaze.

Ali to gledište nije jedinstveno u izraelskoj vladi“, rekao je portparol Blinkena Metju Miler, pre ulaska u avion za Bliski istok.

U međuvremenu, libanski militanti su u subotu ispalili oko 40 raketa, na Izrael, što je bio jedan od najvećih baraža u poslednjih nekoliko meseci.

IDF je tvrdila da je izvela vazdušne napade i uzvratila vatru, na militante koji su lansirali rakete.

Oružana grupa koju podržava Iran saopštila je da je ispalila rakete, na izraelsku osmatračnicu kao prvi odgovor, na ubistvo lidera Hamasa Saleha al-Arurija u utorak.

Libanski zvaničnici rekli su da je Arurijevo ubistvo navodni izraelski napad ali Izrael nije, ni potvrdio, ni negirao da je izvršio napad.

Usred čitavog sukoba, Blinken je bio čvrst u svom uverenju da i Izrael i Liban imaju interes da izbegnu eskalaciju.

Ništa nije neizbežno, jer će zemlje jasno izračunati šta su njihovi interesi“, rekao je on novinarima.

On je dodao da će SAD nastaviti da se fokusiraju, na izvlačenje talaca iz Gaze i izrazio zabrinutost, zbog tamošnje humanitarne situacije, koju je nazvao strašnom.

Do danas je više od 22.000 ljudi, uglavnom žena i dece, ubijeno otkako je Izrael pokrenuo vojnu operaciju u Gazi čiji je cilj svrgavanje Hamasa, prema palestinskim zdravstvenim zvaničnicima.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži Vkontakte

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Šta je Fon der Lajen radila na istočnoj granici Finske

Ursula fon der Lajen posetila je istočnu granicu Finske, pregledala ogradu i obećala da će …