Siniša Mali: Ne bi Amerikanci došli u Srbiju, da ne vide ogroman profit… – VIDEO

Zapitajte se da li bi DFC došao u Srbiju i stavila na raspolaganje novac američkih poreskih obveznika da ne veruje u našu zemlju i ekonomsku perspektivu Srbije”, rekao je Mali.

Ministar finansija Siniša Mali govorio je danas o više zakona koji su se našli pred poslanicima u Narodnoj skupštini.

Čak tri zakona odnose se na saradnju naše zemlje sa drugim državama.

Govoreći o Predlogu zakona o potvrđivanju Sporazuma između Vlade Republike Srbije i Vlade Narodne Republike Kine o uzajamnom priznavanju programa AEO Uprave carina Ministarstva finansija Republike Srbije i Programa za upravljanje kreditima preduzeća Generalne carinske administracije Narodne Republike Kine, ministar je istakao da je cilj cilj otklanjanje prepreka u trgovini, unapređenje bezbednosti i doprinos još većoj trgovinskoj razmeni.

Sem toga, danas se raspravlja o potvrđivanju Sporazuma o podsticanju investicija između Vlade Republike Srbije i Vlade Sjedinjenih Američkih Država.

Kako je istakao, ovim Sporazumom dodatno se podstiče ekonomska saradnja dve zemlje kroz proširenje ponude finansijskih instrumenata Međunarodne razvojne korporacije za razvoj privrede Srbije.

“Ovo je izuzetno važan Sporazum koji je proizašao iz Vašingtonskog sporazuma koji je potpisao predsednik Srbije Aleksandar Vučić sa bivšim predsednikom SAD Donaldom Trampom.

Sporazum daje kredibilitet ne samo reformama koje sprovodimo nego i odgovornoj ekonomskoj politici koju vodimo i naravno perspektivama razvoja naše ekonomije.

Zapitajte se da li bi DFC došao u Srbiju i stavila na raspolaganje novac američkih poreskih obveznika da ne veruje u našu zemlju i ekonomsku perspektivu Srbije”, rekao je Mali.

Srbija je, inače, prva država u regionu, i među prvima u svetu, koja je sklopila ovakvu vrstu sporazuma.

Izjavio je da je napravljen dogovor sa Američkom korporacijom za međunarodno razvojno finansiranje (Development Finance Corporation – DFC) o prvih 400 miliona dolara u sklopu Garantne šeme koje će ta korporacija implementirati u Srbiji sa komercijalnim bankama.

“Uspeli smo da napravimo konačan dogovor sa DFC o prvih 400 miliona dolara za privredu Srbije.

Prošle nedelje su izglasane dve nove garantne šeme, odnosno dodatnih milijardu evra na postojeće garantne šeme koje Republika Srbija već ima i koje je zajedno sa bankama plasirala kako bi se ublažile negativne posledice pandemije.

Ovde govorim o još jednoj garantnoj šemi koja će biti realizovana na osnovu Sporazuma vlada Srbije i SAD“, rekao je ministar u Skupštini Srbije.

Mali je precizirao da su sredstva namenjena mikro, malim i srednjim preduzećima.

“To je novac koji će biti usmeren, ne samo na likvidnost tih preduzeća nego i na investicije i podsticanje preduzetništva. To je velika vest za celu našu privredu, za naše građane”, rekao je Mali novinarima u Skupštini Srbije.

On je ocenio da je to znak poverenja američke administracije u razvoj srpske ekonomije, te da sporazum daje kredibilitet sprovođenju reformi u Srbiji i odgovornoj politici koju vodimo.

“Zapitajte se samo da li bi oni stavili novac američkih poreznih obveznika da ne veruju u Srbiju”, napomenio je ministar.

On očekuje da se dogovor konkretizuje ugovorom, a potom slede pregovori sa bankama, posle čega će novac biti na raspolaganju privredi.

Mali je govorio i o Predlogu zakona o potvrđivanju Aneksa 1 Sporazuma između Vlade Republike Srbije i Vlade Republike Francuske o saradnji u oblasti sprovođenja prioritetnih projekata u Republici Srbiji.

“Dva su projekta najvažnija – metro u Beogradu i unapređenje elektrodistributivnog centra u našoj zemlji.

Ove nedelje usvajamo Zakon o metrou, za dve nedelje on će se naći pred poslanicima.

Mi smo sa tim zakonom na korak bliže pokretanju izgradnje prve linije metroa koju očekujemo do kraja godine. Prva linija metroa biće duga 21,3 kilometara”, podsetio je.

Ministar je dodao da je reč o propisu koji definiše ne samo proces, metodologiju i proceduru izgradnje metroa, već i sistem upravljanja metroom.

Time, kaže ministar, krećemo da ostvarujemo višedecenijski san Beograđana.

“Taj projekat ne samo da je važan infrastrukturni projekat, on utiče i na podizanje BDP-a, a i red je da Beograd kao možda jedini grad u Evropi sa ovim brojem stanovnika koji još nema metro – konačno ga i dobije”, zaključio je Mali.

B92

Check Also

NATO razmatra mogućnost da uništi ruske rakete koje napadaju vojne ciljeve u Ukrajini!

Navodno je nedavno narušavanje poljskog vazdušnog prostora ruskom krstarećom raketom bio test snage odbrane i …