General Džon Rejmond: Rusija i Kina već imaju oružja za uništavanje američkih satelita!

general dzon rejmond amerika

Rejmond je u ovom kontekstu Kinu nazvao „glavnom pretnjom“ Sjedinjenim Državama.

Komandant američkih Svemirskih snaga – vazduhoplovni general Džon Rejmond – izjavio je da Rusija i Kina već poseduju oružje koje je u stanju da onesposobi američke satelite.

Pritom je nglasio: „Svemir je prostor za ratovanje kao i vazduh, zemlja i mora. Rusija i Kina su razvile oružja koja mogu onesposobiti naše satelite ili ih uništiti sa Zemlje, iz svemira ili iz sajber-sfere“.

Rejmond je u ovom kontekstu Kinu nazvao „glavnom pretnjom“ Sjedinjenim Državama.

Rekao je da je za SAD svemir potencijalna „ratna zona“, a da je cilj njegove komande da spreči „sukob koji može da započne u svemiru ili da se na njega proširi“.

General Rejmond je – tipično američki – ocenio da je preduslov za to da SAD deluju sa „pozicija sile“, menjajući metode obuzdavanja konkurenata i protivnika.

Dodao je da se to može postići i „lišavanjem povlastica ili nametanjem opterećujućih vojnih troškova“.

Šef Pentagona Lojd Ostin je na ceremoniji inauguracije novog šefa Indo-pacifičke komande Džona Akvilina rekao da je „osnova odbrane Amerike i dalje odvraćanje“, odnosno – navođenje protivnika da „shvate beskorisnost direktnom sukoba sa SAD“.

Istom prilikom je citirao reči Džona Kenedija iz 1961-ve da SAD neće morati da koriste oružje tek kada svima oko njih bude jasno da ga Amerikanci imaju više od bilo koga drugog i da je najbolje:

„Ovaj princip – naglasio je Ostin – važi i danas. Na tom planu smo još najbolji. Snaga SAD je u demokratiji i sposobnosti promene kursa i iskorišćavanja talenata svih pripadnika nacije.

Međutim, razvoj tehnologija menja prirodu rata, što koriste i naši potencijalni protivnici, pa Vašington mora obezbediti da sistem obuzdavanja ostane očuvan pri svim mogućim scenarijima sukoba“.

Ostin je istakao da se ne radi samo o tradicionalnim vojištima (kopno, more, vazduh), već i o svemiru i sajber-prostoru.

Dodao je da SAD moraju da se pripreme za potencijalni budući konflikt koji će biti veoma različit u odnosu na «stare ratove».

Otkrio je da će SAD raditi na razvoju tehnologija i boljem vojnom povezivanju svojih snaga i sa saveznicima kako bi brže odlučivale i brže delovale u budućim sukobima.

“Naša borba u sledećem velikom ratu biće mnogo drugačija od prethodnih”, rekao je Ostin u Indo-Pacifičkoj komandi SAD na Havajima.

Nije, međutim, konkretizova na koji mogući sukob misli, istakavši:

«Ne možemo da predvidimo šta će biti u budućnosti. Zato moramo da napravimo kombinaciju tehnologije, operativnosti i sposobnosti i da se povezujemo tako da svaki naš neprijatelj dobro razmisli pre nego što uradi nešto.

Naš odgovor može biti i indirektan, što podrazumeva da sajber ratovanjem odgovorimo na, recimo, pomorski incident udaljen hiljadama kilometara».

Sjedinjene Države Rusiju i dalje smatraju svojim glavnim rivalom u svemiru.

Američka Svemirska komanda je objavila da je Rusija u julu navodno testirala protivsatelitsko oružje

Podberjozkin: Ako su brinu za svoje satelite – što

beže od zabrane protivsatelitskog oružja?

NA nastup general Džona Rejmonda odreagovao je Aleksej Podberjozkin, direktor Centra MGIMO za vojna i politička istraživanja:

„Sjedinjene Države su prva zemlja koja je pokušala lansirati oružje u svemir.

Vašingtona je odbacio predlog Rusije da se zabrani postavljanje oružja u svemiru.

Ako su Amerikanci istinski zabrinuti za svoje satelite, hajde da zaključimo sporazum o zabrani protivsatelitskog oružja“.

Podberjozkin smatra da iza Rejmondovog nastupa stoji namera vojnog vrha SAD da za Pentagon obezbedi veći budžet u narednoj budžetskoj godini.

Fakti

Check Also

Rusi uzeli Očeretino – ceo donbaski front, pred velikim promenama!

Vojnici ruskog 433. puka 27. iz grupe jedinica Centar podigli su nacionalnu trobojku, nad upravnom …