KINEZI SLETELI NA MARS! NASA ČESTITALA! – VIDEO

Kineski rover Zhurong izvršio je uspešno sletanje na površinu Marsa, prema državnim medijima, u kulminaciji prve nezavisne misije zemlje na Crvenu planetu, nakon što je šatl poleteo sa Zemlje prošlog leta.

Bespilotni lender stigao je do odredišta na ravnici Marsove utopije u subotu, izvestila je Ksinhua Nevs, napominjući da će brod izvršiti snimanje okoline i samoindekciju pre nego što se pomeri sa platforme za sletanje.

Rover težak 529 funti (240 kg) preživeo je turbulentno putovanje kroz atmosferu Marsa nakon što je proveo mesece u orbiti, postižući nadzvučne brzine, pre nego što su padobran i retrokete počele da usporavaju spuštanje.

Iskrcavanje čini Kinu tek trećom zemljom koja je uspešno upravljala vozilom na Marsu iza Sjedinjenih Država i bivšeg Sovjetskog Saveza – iako je SSSR-ov desant na Mars 3 tek 1971. godine mogao, da na kratko pošalje delimičnu sliku sa površine planete, pre nego što se srušio.

Nazvana Tianven-1, misija je ozbiljno započela prošlog jula, kada su se rover i letelica sa orbite podigli raketom Dugi marš 5. sa mesta lansiranja u Venchangu, dostigavši orbitu oko Marsa u februaru.

Pomoćnik administratora NASA-ove direkcije za naučnu misiju, Thomas Zurbuchen, pozdravio je sletanje dok je vest kružila svetom, čestitajući svetskoj agenciji Peking za podvig.

„Čestitamo CNSA-inom timu Tianven1 na uspešnom sletanju prvog kineskog rovera za istraživanje Marsa, Zhurong!“ rekao je u tvitu.

„Zajedno sa globalnom naučnom zajednicom radujem se važnim doprinosima koje će ova misija dati čovekovom razumevanju Crvene planete.“

Kako se rover sa šest točkova bude snalazio u novom susedstvu, njegov orbiter-pratilac će i dalje kružiti Marsom, u pratnji još šest svemirskih letelica, kojima upravljaju SAD, EU i Indija.

Iako Zhurong još uvek nije preneo nijednu vizuelnu sliku sa površine, opremljen je brojnim instrumentima za obradu slike, a očekuje se da traje najmanje 90 Marsovskih dana – što je oko 39 minuta duže od dana na Zemlji.

Za to vreme, među ostalim zadacima, istraživaće uzorke tla na znakove vodenog leda, isparavati stene kako bi utvrdio njihov sastav i nadzirao atmosferu.

Kruna postignuća mladog svemirskog programa u Pekingu – koji je započeo 1993. godine osnivanjem njegove Nacionalne svemirske uprave – iskrcavanje na Mars svrstava Kinu u elitnu klasu svemirskih država.

U još jednom velikom koraku, zemlja je takođe započela 18-mesečni projekat izgradnje svoje prve stalne svemirske stanice u niskoj Zemljinoj orbiti, šaljući prvi modul u svemir prošlog meseca.

Poslavši svog prvog astronauta u svemir 2003. godine, Kina je brzo napredovala tokom poslednje dve decenije, brzo sustigavši najutvrđeniji svemirski program.

Kako se nova svemirska trka priprema za 21. vek, i Vašington nastoji da ubrza tempo.

Američkim programom svemirskog šatla koji je ukinut 2011. godine, prisiljavajući NASA-u da rezerviše letove na ruskom brodu Sojuz, američka agencija udružila se sa privatnom firmom SpaceKs, da bi razvila novo vozilo.

Posada SpaceKs broda nazvanog Zmaj, izveo je nekoliko uspešnih letova sa ljudskom posadom do Međunarodne svemirske stanice.

Kao deo svog programa Artemis, nazvanog po sestri blizanki Apolona – olimpijskog božanstva po kojem je originalni američki mesečev snimak dobio ime 1960-ih – SAD su se takođe nadale da će na Mesec spustiti ženu i „prvu obojenu osobu“, negde sredinom 2020.

Borba.Info

Check Also

EU će izgubiti više od Rusije ako konfiskuje imovinu!

Moskva je sastavila paket mera odmazde u slučaju da zapadne zemlje zaplene rusku suverenu imovinu …