UDARNA VEST – VUČIĆ IZDOMINIRAO “ZASEDU” NA BRIONIMA: Kosovo odustaje od UN-a!

I zaista, Srbija bi ispala nižerazredni igrač i predmet kuloarskog podsmeha u Kranju i šire na Zapadu, da nije prozrela smisao te klopke.

Umesto da Srbija upadne u zasedu postavljenu na Brdu Brioni tako što će faktički pristati na nepovredivost granica lažnog Kosova, suštinski se desilo nešto drugo – Priština je praktično odustala od Ujedinjenih nacija.

Da ovo nije neobjektivno izvrtanje činjenica u korist Srbije i argumentovanje nategnute teze, jednostavno je objasniti.

Za samit regionalnih lidera u Sloveniji, naime, bila je spremna naivna igra zaodenuta u krupne mirnodopske floskule – da se sve države obavežu da će se zalagati za nepromenjivost granica na Balkanu.

Takva načelna formulacija i opšte mesto kome se teško suprotstaviti i koje bi podržali i kandidati za „Pesmu Evrovizije“, u srži su predstavljali providan šibicarski štos.

Trebalo je, dakle, Srbija samo da pristane na takvo „bezazleno“ viđenje „nepromenjivosti granica“, pa bi to suštinski značilo i da stavlja potpis na nepovredivost granica lažne države Kosovo čiji je predstavnik takođe bio na Samitu.

I zaista, Srbija bi ispala nižerazredni igrač i predmet kuloarskog podsmeha u Kranju i šire na Zapadu, da nije prozrela smisao te klopke.

Predsednik Aleksandar Vučić je zato, vratio lopticu u polje kolega iz regiona jednostavnim amandmanom koji je značio da Srbija podržava nepovredivost svih granica, ali uz jedan dodatak – da se to odnosi na granice koje su priznate u Ujedinjenim nacijama.

I tada se sve preokrenulo. Stvari su se ogolile do kraja. Regionalne države koje priznaju nezavisnost Kosova upale su automatski u sopstvenu zamku.

Morale su javno, transparentno, na međunarodnoj sceni da zgaze na autoritet i neprikosnovenost vrhovne svetske organizacije – UN.

Morale su otvoreno i direktno da ponište međunarodno pravo i da odbiju amandman Srbije, pa tako i zaštitu državnih granica priznatih u Ujedinjenim nacijama.

Morali su balkanski lideri da pristanu na taj spoljnopolitički blam, jer bi u protivnom ugrozili integritet svog čeda Kosova, nepriznatog u UN.

Ali su tako, sa Brda Brioni, kompletnim manevrom koji je doživeo fijasko, u suštini načinili veliku kontrauslugu Prištini.

Jasno su stavili do znanja čitavom svetu da je Kosovo teritorija koju ne mogu nikako da vežu za međunarodni pravni poredak.

Praktično, priznali su i da ne očekuju da će Kosovo u dogledno vreme dobiti krovnu zaštitu Ujedinjenih nacija i da je to provizorijum, čardak ni na nebu ni na zemlji.

Takvim neuspelim pokušajima da preveslaju Srbiju, regionalni lideri su, iako im to nije bila namera, naterali u stvari i Prištinu da svima pokaže da odustaje od autoriteta Ujedinjenih nacija. Pa i članstva u najvišem svetskom telu.

Jer, kako uopšte postati član organizacije čija pravila ne poštuješ. Kvadratura kruga. Oksimoron.

Sa brda se sve bolje vidi. Ovoga puta, sa Brda Brioni.

Sputnik

Check Also

Si upozorio Blinkena: Kažeš ovo, a radiš ono… Ne može tako!

Vašington mora da prestane da „govori jedno, a da radi drugo“ kao i da prestane …