Pitanje bezbednosti iskočilo u prvi plan predizborne kampanje! Vojska i policija u Francuskoj će glasati za Marin Le Pen…

Pitanje bezbednosti iskočilo je u prvi plan predizborne kampanje.

Najnovije istraživanje koje su sproveli referentni Institut za ispitivanje javnog mnjenja Ipsos i Centar za politička istraživanja poznatog pariskog Fakulteta političkih nauka, pokazali su da je 44 odsto vojnika i policajaca spremno da glasa za Marin le Pen u prvom krugu predsedničkih izbora koji će biti održani za godinu dana, a svega 20 odsto za aktuelnog atuoritarnog predsednika Emanuela Makrona.

U drugom krugu, Le Penovoj čuvari reda daju čak 60 odsto poverenja protiv Makrona.

Istraživači kažu da realnost još više ide naruku Marin le Pen, jer su u ispitivanju više učestvovale kategorije vojnika i policajaca koje imaju umereniji stav od onih koji su svakodnevno na terenu.

Pitanje bezbednosti iskočilo je u prvi plan predizborne kampanje.

Iz krajnje desnice poručuju da su se policajci i vojnici odlučili da izaberu onoga koji poštuje njihov rad, obećava da će da ih zaštititi i da će im dati sredstva da nesmetano obavljaju funkciju, uz ponovno uspostavljanje mira i autoriteta države.

Sve se događa u trenutku kad su vojna lica, iz aktivnog i rezervnog sastava, poslala dve upozoravajuće poruke vlastima da zemlji preti građanski rat.

KAKVA atmosfera trenutno vlada u Francuskoj, pokazuje i slučaj Sare Zemahi (26), kandidatkinje vladajuće stranke iz Monpeljea na lokalnim izborima sledećeg meseca.

Ona se na zvaničnom plakatu pojavila sa hidžabom, bele boje, koji joj je pokrivao kosu.

Ta odeće nije zabranjena, ali se podigla velika polemika jer očito diskriminiše žene.

Došlo je i do podele unutar vladajuće stranke, pa je njena kandidatura povučena.

Newsflash/Novosti

Check Also

Borelj: Zemlje članice NATO treba da daju prednost naoružavanju Ukrajine, nad sopstvenim!

Evropske zemlje treba da „izvuku iz skladišta“ američke PVO sisteme Patriot i protivraketnu odbranu (ADM) …