ŠOK! – PREMINUO MIROSLAV LAZANSKI!

Lazanski je bio pisac, novinar i vojno-politički komentator.

Ambasador Srbije u Rusiji Miroslav Lazanski iznenada je preminuo u 71. godini, saopšteno je iz Ministarstva spoljnih poslova Srbije.

Lazanski će biti sahranjen u petak, 6. avgusta, u 14 sati, na Novom groblju u Beogradu.

„Ministarstvo spoljnih poslova sa tugom obaveštava da je iznenada preminuo naš uvaženi kolega, ambasador Srbije u Ruskoj Federaciji Miroslav Lazanski.

Pamtićemo ga kao velikog rodoljuba, izvrsnog pisca, novinara, eminentnog vojnopolitičkog komentatora, koji je voleo svoju zemlju i sa ponosom je predstavljao širom sveta“, navodi se u saopštenju.

Lazanski je bio pisac, novinar i vojno-politički komentator.

Rođen je 18. septembra 1950. u Karlovcu.

U Karlovcu je završio osnovnu školu, u Trebinju srednju, a u Zagrebu Pravni fakultet.

Kao novinar je pisao za tamošnje listove Polet, Vjesnik, Danas i Start.

U februaru 1991. prešao je u Beograd i počeo da piše za dnevni list Politika.

Osim toga, pisao je i za listove Politika ekspres, NIN, Večernje novosti, zagrebački Start, Katimerini, Diamond weekly i Securitarian.

Napisao je sedam knjiga i autor je desetak televizijskih serijala.

Izveštavao je iz ratova u Avganistanu, Bejrutu, Čečeniji, Zairu, Libanu, iz iračko-iranskog sukoba, tokom operacije Pustinjska oluja, za vreme rata u Bosni i Hercegovini, Sloveniji, Kosovu i Metohiji, Libiji.

Na izbornoj listi kandidata Srpske napredne stranke za poslanike u Skupštini Srbije za izbore 2016, našao se u grupi nestranačkih ličnosti na listi koju predvodi Aleksandar Vučić.

Imenovan je za ambasadora Srbije u Moskvi u julu 2019. godine.

Kako se navodi u saopštenju iz ministarstva, Lazanski će biti sahranjen u petak, 6. avgusta, u 14 sati, na Novom groblju u Beogradu, a istog dana biće održana i komemoracija, u 10.30 časova, u Ministarstvu spoljnih poslova.

U naredna dva dana od 10 do 13 časova biće otvorena i Knjiga žalosti u zgradi Ministarstva, a elektronska Knjiga žalosti na adresi: protocol@mfa.rs.

Saučešća porodici Lazanskog

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić uputio je telegram saučešća porodici Miroslava Lazanskog.

„Srbija je izgubila velikog čoveka, svog ambasadora u Ruskoj Federaciji, jednog od najboljih poznavalaca geopolitičkih prilika, vojne strategije i taktike, izuzetnog novinara i publicistu i, pre svega, dobrog čoveka.

Čoveka, koji je Srbiju voleo više od svega. Hvala mu za sve što je uradio za našu zemlju i neka mu je večna slava“, navodi se u telegramu saučešća Vučića.

Ministar spoljnih poslova Nikola Selaković uputio je telegram saučešća porodici povodom smrti ambasadora Miroslava Lazanskog.

„Sa neizmernim žaljenjem primio sam vest o smrti našeg dragog i cenjenog ambasadora i izuzetnog novinara Miroslava Lazanskog, a pre svega vrhunskog profesionalca i dobrog čoveka koji je oduvek svim srcem bio uz Srbiju i naš narod“, kaže se u telegramu ministra Selakovića, objavljano je na sajtu Ministarstva spoljnih poslova.

I predsednik Narodne skupštine Srbije Ivica Dačić uputio je telegram saučešća porodici Miroslava Lazanskog.

„Izuzetno me je potresla vest o preranom odlasku našeg Miroslava, našeg Laze, velikog prijatelja i profesionalca. Godinama smo sarađivali i negovali divno prijateljstvo, a njegov gubitak je gubitak za sve nas.

Bio je najbolji i najpoštovaniji novinar u celoj bivšoj Jugoslaviji, a onda postao ambasador u Moskvi, jednom od najvažnijih mesta za našu diplomatiju.

Kao ministar koji ga je uputio na tu službu, znao sam da šaljemo najboljeg i on je to opravdao. Iskreno žalim zbog odlaska mog velikog prijatelja, velikog novinara i diplomate i molim vas da primite izraze mog najdubljeg saučešća“, naveo je Dačić, a saopšteno iz Skupštine Srbije.

Ministarka kulture i informisanja Maja Gojković uputila je porodici telegram saučešća povodom smrti ambasadora i novinara Miroslava Lazanskog, u kojem je navela da su njegov patriotski duh i ljubav prema Srbiji bili vidljvi na svakom koraku.

„Sa velikom tugom sam primila vest o iznenadnoj smrti Miroslava Lazanskog.

Izgubili smo izuzetnog novinara, publicistu i vojnopolitičkog komentatora.

Ostaće upamćen ne samo kao vrsni izveštač i novinar, već svestrana ličnost“, navela je Gojković u saopštenju.

Lavrov i Bocan Harčenko izrazili saučešće

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov izrazio je saučešće srpskom kolegi Nikoli Selakoviću zbog smrti ambasadora Srbije u Rusiji Miroslava Lazanskog, saopštila je pres služba ruske ambasade u Beogradu, prenosi Sputnjik.

U telegramu je posebno naglašen profesionalizam i lični doprinos srpskog diplomate u jačanju i razvoju odnosa između dve države u različitim oblastima.

Ambasador Rusije u Beogradu Aleksandar Bocan Harčenko takođe je izrazio saučešće srpskim partnerima.

„U pismu upućenom Selakoviću istaknut je značajan doprinos Lazanskog jačanju prijateljstva i saradnje između Rusije i Srbije.

Naglašeno je da su njegovi napori doprineli da se održavaju redovni politički dijalog na visokom i najvišem nivou“, navodi se u saopštenju ruske ambasade.

„Preminuo je iskusni profesionalac i dobar prijatelj, koji je svu svoju snagu uložio u odgovornu i efikasnu realizaciju važnih državnih zadataka koji su mu bili povereni“, zaključeno je u tekstu, navodi Sputnjik.

FoNet/ N1 Beograd

Check Also

Putin: Izdajnici Rusije će biti tretirani kao u ratnoj zoni!

Ruski predsednik Vladimir Putin rekao je da zemlja nema smrtnu kaznu ali da će se …