Kineski „Global tajms“ – Amerika je umorna!

„SAD se sada suprotstavljaju Kini sa svih strana. One se plaše da će se Peking i Moskva još više udružiti ako Amerikanci ne pokušaju da pridobiju Rusiju na svoju stranu…“

Predstojeći samit predsednika predstavlja pokušaj Sjedinjenih Američkih Država da „ispipa“ stav Rusije o bilateralnim odnosima, međutim sastanak neće pomoći da se situacija poboljša, piše kineski list „Global tajms“ i dodaje da su se SAD umorila od borbe na dva fronta.

Autor članka Junhaj Li smatra da zbog dubokih protivrečnosti između Moskve i Vašingtona jedan događaj nije dovoljan da bi se uspostavio dijalog.

Tako će Sjedinjene Američke Države nastaviti da zameraju Rusiji zbog problema u oblasti zaštite ljudskih prava, demokratije i slobode, dok će Kremlj pružati otpor, jer i američka strana ima problema u ovim oblastima.

Kako se navodi, tokom razgovora Sjedinjene Američke Države mogu da „pokažu dobru volju“ prema Rusiji, jer su se umorile od borbe „na dva fronta“ sa osovinom Moskva-Peking.

„SAD se sada suprotstavljaju Kini sa svih strana.

One se plaše da će se Peking i Moskva još više udružiti ako Amerikanci ne pokušaju da pridobiju Rusiju na svoju stranu“, naglasio je novinar.

U očima Vašingtona Moskva predstavlja ozbiljnu vojnu i stratešku pretnju bezbednosti, a Peking je „najozbiljniji konkurent“ koji baca izazove u mnogim oblastima, dodao je ekspert.

Međutim, ne treba očekivati da će predsednik Džozef Bajden tokom sastanka direktno tražiti od svog ruskog kolege Vladimira Putina da se ujedine protiv Kine.

„Ovaj samit je prilično simboličan, a najverovatniji suštinski ishod biće u oblasti kontrole naoružanja. Sjedinjene Američke Države se nadaju da će Rusija uspeti da ubedi Kinu da se pridruži Sporazumu o strateškom naoružanju produženom u februaru, ali Peking je prilično jasno izrazio svoj stav po ovom pitanju“, smatra autor članka.

Odnos Vašingtona prema dvema silama, prema njegovom mišljenju, može se opisati rečima „konfrontacija i konkurencija“: Sjedinjene Američke Države će i dalje pokušavati da balansiraju između saradnje u oblastima koje ih zanimaju i konfrontacije, kako sa Rusijom tako i sa Kinom.

Sastanak Putina i Bajdena održaće se 16. juna u Ženevi.

Kremlj je saopštio da predsednici nameravaju da razgovaraju o rusko-američkim odnosima, strateškoj stabilnosti, kao i o borbi protiv kovida 19 i rešavanju regionalnih sukoba.

Sputnik

Check Also

Šolc: Pregovori sa Putinom mogući ali za sada, „ne vidim smisao u njima“

Nemački kancelar Olaf Šolc rekao je da je u principu spreman da nastavi direktne pregovore …