Za poraz je kriv Zakon o slobodi veroispovesti – Znali smo šta će biti

Donošenje Zakona o slobodi veroispovesti nesumnjivo je uticalo na pad podrške Demokratskoj partiji socijalista (DPS) na nedavno održanim izborima, izjavio je premijer Crne Gore Duško Marković.

Marković, koji je bio nosilac liste DPS-a na izborima 30. avgusta, rekao je da je namera bila da „urede slobodu veroispovesti i pravni položaj verskih zajednica“.

„Od početka smo znali da će SPC biti snažno protiv tog zakona, ali nije bilo dileme za nas da treba da idemo u tom pravcu. Pragmatični politički razlozi su nas upozoravali da nije u izbornoj godini donositi kompleksne zakone koji mogu izazvati različito raspoloženje javnosti. Ali smo smatrali da svaka odgovorna vlast ne treba da nasleđena pitanja ostavlja za naredne vlade i generacije, nego da se hrabro i odlučno to stavi na dnevni red“, rekao je Marković, gostujući na RTCG.

Taj zakon je, kako tvrdi, „nepravedan hipotetički rečeno samo u jednom delu, što je ukidao monopol SPC“.

Marković je, takođe, ocenio da se u Crnoj Gori dogodio „svesrpski atak“, prenele su „Vijesti“.

„To je preraslo u poruku ili politički poklič odbrane svetinja, odnosno vraćanja Crne Gore u takozvani srpski svet. To je rezultiralo nezapamćenom kampanjom i uplitanjem u unutrašnje prilike Crne Gore i izborni proces izvan Crne Gore, a SPC stavilo kao ključnog političkog aktera koji se ne samo borio za poništenje tog zakona, nego je SPC uključila u izborni proces i kreiranje koalicije, izbor nosioca liste koalicije, svoje sveštenike je uključila u izbornu kampanju, koja je imala neprimeren sadržaj proklinjanja glasača DPS-a koji bi eventualno glasali za taj zakon…“, kazao je Marković, a potom dodao:

„Imali smo jednu neviđenu situaciju u savremenom svetu, a sa inostranih adresa Crna Gora je označena kao zemlja koja progoni vernike i želi diskriminaciju jednog naroda“.

Jedino što je bilo demokratski, prema oceni Markovića, bio je izborni dan.

O aferama i kadrovskim promenama

Na pitanje koliko su afere uticale na izborni rezultat, on je odgovorio da je DPS na udaru u svakom izbornom procesu, dodajući da se slaže se onima koji kažu da su te afere u značajnoj meri umanjile njihov ugled i politički rejting, kao i okrenule jedan broj glasača.

Marković je najavio i da će biti kadrovskih promena u DPS-u, ističući da se za to i lično zalaže.

On je rekao da DPS uživa veliku podršku građana, ali da je rezultat ispod očekivanja te partije i projektovanog rezultata.

„Mislim da će to ići prema vrhu stranke, ne mislim samo da je to ključno pitanje u ovom trenutku za DPS. Mi ćemo sada kao opoziciona stranka, u drugačijoj ulozi, morati da definišemo naš novi politički, savremeni pristup opozicione borbe. To podrazumeva da sada nećemo biti u prvom planu da donosimo i odgovaramo za teške odluke“, rekao je, između ostalog, Marković.

On je dodao da su kadrovske promene do paketa sveobuhvatnih reformi unutar DPS-a koja ima za cilj da ostane snažno pri svojim programskim opredeljenjima, ali istovremeno, kao je naglasio, da se „brzo vrati na vlast, kada se za to steknu uslovi, na vanrednim ili redovnim izborima“.

Marković je rekao da bi dobro da Crna Gora ima brzo konstituisan parlament i novu Vladu, jer su problemi veliki. Nova Vlada i predsednik treba da sarađuju, kazao je on.

Marković je političkim protivnicima poručio da „ne licitiraju“ političkom moći predsednika države Mila Đukanovića, navodeći da je ona nesporna i da ne bi trebalo time da se bave.

Check Also

“Black Market”: Starlink terminali pali u pogrešne ruke! – Bloomberg

Efikasnost Starlink-a kao komunikacionog alata čini satelitski internet metom za rastuću trgovinu, na crnom tržištu …