Mitropolit Joanikije: Usvojili su rezoluciju o Srebrenici, a gde su Jasenovac, Jadovno, Velika?

„Ovo govorimo kao narod, kao ljudi, ovo i naši političari treba da čuju“

Mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije prokomentarisao je nedavno usvajanje rezolucije o Srebrenici u crnogorskoj Skupštini, postavivši pitanje poslanicima da li će usvojiti i rezolucije koje se odnose na stradanja u Jasenovcu, Jadovnu, Velici…

„Usvojili su rezoluciju tako kako su je usvojili, a gde je Jasenovac?

Gde je Jadovno?

Gde je Velika?

Hoće li usvojiti Rezoluciju o Jasenovcu? Jadovnu?

Korićkoj jami?

Hoće li o zločinima SS divizija u Pivi i u Velici?

Kad je neko pokrenuo pitanje da se ti zločini osude i da se pokaže da su antifašisti“, upitao je mitropolit Joanikije.

On je to rekao u besedi nakon služenja liturgije u manastiru Stanjevići kod Budve, gde je obeležen Trojičindan.

Mitropolit Joanikije je napomenuo da, kada su naučnici utvrđivali pojam genocida među ostalim narodima, imali su u vidu stradanje srpskog naroda i to baš u Jasenovcu, preneo je portal In4s.

„Kad su poslanici u Crnoj Gori pomenuli zločin u Velici, tek od skoro, preko 70 godina taj nacifašistički zločin i u Dolima Pivskim je potiskivan i teran u zaborav, a to je ovde u Crnoj Gori.

Jesu li ikad osudili taj zločin, jesu li došli da se poklone žrtvama?

Većina od njih nije.

Prethodnici ovih sadašnjih su potiskivali u zaborav, niti ih ima u udžbenicima, niti u istoriji Crne Gore, a niti ih ima u narodnom pamćenju“, rekao je mitropolit Joanikije.

Kako je istakao, oni koji se hvale i koji su se hvalili da su antifašisti, fašističke zločine genocidnih divizija, SS divizija, nikada nisu osudili.

„Ovo govorimo kao narod, kao ljudi, ovo i naši političari treba da čuju“, rekao je mitropolit Joanikije i dodao:

„Hajde da budemo ljudi, da sednemo pa da razgovaramo i da vidimo šta ćemo činiti i da vidimo kako ćemo pomoći narodu, kako ćemo pomoći državi, kako ćemo rešiti unutrašnje naše probleme koje niko drugi ne može rešiti, a nije ni pošteni, nije ni ljudski, ni u skladu sa našim mentalitetom da bilo ko drugi u našoj kući dolazi da nas miri i da uspostavlja red, to je sramota i to je ko vodi danas narod, kojima je narod poverio tu dužnost, trebaju da imaju u vidu”.

Mitropolit je pozvao političare koji su trenutno na vlasti da se oslobode viška strasti, mržnje, osude i da kao pristojni, civilizovani i odgovorni ljudi sednu i razgovaraju, i da se pobrinu o interesu naroda, a ne samo o interesu svojih stranaka i o svome ličnom interesu i promociji.

Podsetimo, pre tri dana Skupština Crne Gore usvojila je „Rezoluciju o genocidu u Srebrenici“ koju je podržalo 55 poslanika.

Protiv je bilo 19, a uzdržanih sedam.

Rezolucija je usvojena glasovima DPS-a, Demokrata, URE, SDP-a, SD-a, poslanika manjina i Branke Bošnjak iz Pokreta za promene.

Sputnik

Check Also

Senator Vens: Američki establišment očajnički pokušava da ubedi Amerikance da je sve u redu!

Debata o pomoći Kijevu predstavlja posredni spor između desničarskog establišmenta i desnih populista oko pravca …