BLOKADA SRBIJE! – Britanski ministar odbrane Ben Volas: “Srbija i Britanija potpisale dokument, protiv ruskog mešanja”

“Nismo u ruskoj igri da zemlju uzimamo zdravo za gotovo i pokušavamo da je nateramo da izabere”

Ministar odbrane Velike Britanije Ben Volas izjavio je da su tokom njegove posete Srbiji dve države potpisale značajan sporazum kojim se sprečava uticaj Rusije, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Volas je u Srbiju doputovao 16. juna i sastao se sa najvišim zvaničnicima, uključujući i sa predsednikom Aleksandrom Vučićem i ministrom odbrane Nebojšom Stefanovićem.

On je u intervjuu za britanski Telegraf izjavio da je u interesu njegove zemlje da bude “angažovana u post-jugoslovenskom razvoju”, i dodao da će Britanija pomoći Srbiji da se odupre ruskom “zlobnom uticaju” i “manipulaciji”.

“U našem je interesu da pomognemo otpornosti zemalja poput Srbije od zloćudnih aktivnosti i uticaja.

Na mestima gde vidimo delovanje drugih nacija, slabljenje zemalja ili njihovo podrivanje ili pokušaj manipulacije njima, onda je, naravno, u našem interesu da izazovemo to (delovanje) i pružimo podršku tim zemljama”, rekao je Volas.

U zvaničnim saopštenjima objavljenim nakon sastanka sa Volasom na stranicama predsednika Srbije i Ministarstva odbrane ne navodi se da su strane potpisale sporazum kojim se suprotstavlja ruskom mešanju.

Rusija se ne pominje ni u zvaničnom saopštenju o poseti Volasa objavljenom na sajtu britanske Vlade 18. juna.

Na sajtu Ministarstva odbrane Srbije 16. juna objavljeno je saopštenje u kojem se navodi da su dva ministra potpisala “Aranžman o unapređenju saradnje u oblasti odbrane između Republike Srbije i Ujedinjenog Kraljevstva”, bez navođenja daljih detalja o sadržaju tog dokumenta.

Kako je tada objavljeno, Stefanović je ocenio da su dve strane, potpisivanjem Aranžmana o unapređenju saradnje u oblasti odbrane, “izrazile spremnost i opredeljenje za nastavak intenzivne bilateralne saradnje između dva ministarstva i dve vojske”.

Kako se navodi na sajtu ministarstva, tokom posete sa Volasom 16. juna, predsednik Srbije je rekao da je Srbija “zainteresovana da osnaži i obogati veze sa Ujedinjenim Kraljevstvom u svim oblastima, uključujući i oblast odbrane”.

U intervjuu za britanski Telegraf Ben Volas je rekao da Britaniji “ne smeta” što Srbija ima prijateljske odnose sa Rusijom, jer je “Srbija vojno neutralna”

“Nismo u ruskoj igri da zemlju uzimamo zdravo za gotovo i pokušavamo da je nateramo da izabere”, rekao je Volas.

“Želimo najbolju sigurnost za ljude u Srbiji [ali] i dalje nam je potrebna podela tereta i neki partneri će biti manje tradicionalni nego što mislite, uključujući i Srbiju”, dodao je on.

Srbija i Rusija održavaju bliske odnose uprkos apelima zapadnih zemalja i Evropske unije Srbiji da, kao država kandidat za članstvo u EU, uskladi spoljnu politike sa evropskom.

Rusija takođe podržava napore srpskih zvaničnika da blokira članstvo Kosova u međunarodnim institucijama, a za uzvrat zvaničan Beograd odbija da uvede sankcije protiv Rusije.

Ovo je inače bila prva zvanična poseta britanskog ministra odbrane Srbiji, a dva ministra odbrane su tokom posete položila vence kraj spomen-kosturnice branilaca Beograda 1914-1918. godine i na Vojnom groblju Komonvelta.

Takođe su prisustvovali i Danu visokih zvanica na vežbi “Platinasti vuk 2021” u bazi “Jug” kod Bujanovca.

Nedeljnik.rs

Check Also

Bela kuća: Svi lovci F-16 prebačeni u Kijev biće raspoređeni na teritoriji Ukrajine, ne u inostranstvu!

Bela kuća je stavila tačku, na spor oko lokacija lovaca F-16 koji se prebacuju u …