Moskva obavestila Beograd: Albanci spremni za operaciju “Zlatna sablja” i zauzimanje severa Kosova i Metohije!

“Njihov je cilj da preuzmu i upravljanje i kompletnom administrativnom linijom kako bi zaokružili svoju ‘državnost’.

Podvlačeći crtu o učinku svog kabineta u prvih sto dana, Kurti je razotkrio da neće odustati od plana da sever pokrajine potčini Prištini, pišu mediji.

U poslednje vreme je učestalo zveckanje oružjem, napadi na Srbe, najavljuje se znatno uvećanje vojnog budžeta, sve uz uporno odbijanje da se formira Zajedica srpskih opština, piše portal Kosovo onlajn.

Potpredsednik Vlade i ministar odbrane Nebojša Stefanović, međutim, kaže, za “Novosti”, da je “reč o još jednoj od briljantnih izjava kosovskog premijera Aljbina Kurtija kojom potvrđuje da nema ideju kako da učini boljim ni život Albanaca u našoj južnoj pokrajini, a kamoli Srba”:

“Umesto toga preti praznom puškom, pošto se ništa od onoga što govori neće dogoditi.

Pogotovo neće silom preuzeti sever KiM, a on odlično zna i zašto to ne može i ne sme”.

Stefanović je istakao i da Kurti svojim izjavama o ZSO, na čije se formiranje Priština obavezala, još jednom potvrđuje da je Briselski sporazum i danas kost u grlu prištinskoj administraciji, iako su ga sami potpisali:

“Hoću i da ga podsetim da ne postoji nikakva ‘Republika Kosovo’, a zahvaljujući predsedniku Vučiću, kog kosovski Albanci označavaju kao glavnog protivnika ove ideje, danas su samo još dalje od svojih ciljeva”.

I direktor Kancelarije za KiM Petar Petković ima poruku za Kurtija.

“Dobro smo razumeli poruku Kurtija da je spreman na sve, samo ga molimo da se ne igra pitanjem bezbednosti srpskog naroda na Kosovu i Metohiji, a i neka se seti šta narod misli o njemu, kada je početkom godine pokušao da prošeta ovim delom pokrajine.”

On je istakao da se politika ne može graditi na mržnji i animozitetu prema svemu srpskom: “Zato je Kurtiju bolje da se, umesto za sever pokrajine, sprema za Brisel, gde ga očekuju teški razgovori o svim otvorenim pitanjima, umesto što energiju troši na jalove pretnje”.

Penzionisani general-major i direktor Evroazijskog bezbednosnog foruma Mitar Kovač kaže, za “Novosti”, da nova vlast Kosova ne krije nameru da “reintegriše sever” u svoj sistem, ali smatra da to nije plan za blisku budućnost:

“Njihov je cilj da preuzmu i upravljanje i kompletnom administrativnom linijom kako bi zaokružili svoju ‘državnost’.

U ovom trenutku sve to rade kroz zastrašivanje našeg naroda, što je moglo da se vidi i kroz dešavanja na Gazimestanu na Vidovdan.

Kurti ne radi ništa sam, već ima podršku saveznika Velike Britanije, Nemačke i SAD.

Verujem, ipak, da će država naći mehanizme da se zaštiti naš narod”, kaže on.

Za plan “osvajanja” severa naše obaveštajne službe znaju već duže, a deo informacija dobile su od ruskih kolega.

Tako je otkriveno da su Kosovske bezbednosne snage, uz logističku podršku Amerikanaca spremale upad, u tajnoj operaciji pod kodnim imenom “Zlatna sablja”.

Prema tim informacijama, obuka pripadnika KBS obavljala se u bazama “Film siti” u Prištini i “Pomazatin” nadomak Kosova Polja.

Otkriveno je i da su u obuku KBS bili uključeni i hrvatski veterani koji su učestvovali u progonu više od 250.000 Srba iz Krajine u zločinačkoj akciji “Oluja”.

Oni su, pokazuju podaci, do Kosova stizali preko Crne Gore i uz prećutnu saglasnost NATO.

Operacija “Zlatna sablja” zamišljena je kao efikasno zauzimanje severa Kosova, uspostavljanje faktičke vlasti Prištine na celoj teritoriji pokrajine i odsecanje Srba od centralne Srbije.

Kosovo online

Check Also

Putin: Konferencija o Ukrajini, bez Rusije? Luda kuća!

Ruski predsednik Vladimir Putin rekao je da je konferencija o Ukrajini, koja će u junu …