OMLADINA U PROBLEMU ZAVISNOSTI OD KOCKE: “Ispred kladionice stoji maloletnik i čeka nekog starijeg da mu uplati tiket…”

Nisu ovde samo roditelji krivi, jer ne mogu oni sami da se izbore sa tim, nego ovo mora da bude društvena akcija.

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić izjavio je danas je da je “javna tajna” da se u glavnom gradu organizuju žurke za maloletnike, da oni imaju mogućnost da piju “koliko god mogu” i za male pare, kao i da se toči alkohol sumnjivog kvaliteta.

“Napraviću sastanak sa udruženjem gimnazijalaca koji su mi već ukazivali na taj problem i onda ćemo sa policijom napraviti zajedničku akciju kako da rešimo problem žurki za maloletnike.

Tražiću da točenje alkohola maloletnicima u bilo koje doba dana bude zabranjeno, tražiću da donesemo gradsku odluku da se zabrani da maloletnici budu u restoranima posle određenog vremena”, rekao je Vesić, saopštio je Beoinfo.

On je istakao da maloletnicima nije mesto u noćnim klubovima ili restoranima posle određenog vremena, navodeći i da je potrebno da se  organizatori žurki koje se prave samo za maloletnike pod sumnjivim okolnostima kazne po zakonu.

Prema njegovim rečima, nije normalno da se organizuju žurke na koje se pozivaju samo maloletnici, da ulaz bude cena koju oni mogu da plate i za taj iznos piju koliko žele.

“Mladi ne mogu da popiju mnogo i napiju se vrlo brzo, a toči se alkohol iz velikih kanistera, koji nije kvalitetan.

Ne treba da žmurimo pred tim jer se to dešava.

Nisu ovde samo roditelji krivi, jer ne mogu oni sami da se izbore sa tim, nego ovo mora da bude društvena akcija.

Moraćemo da organizujemo akciju u kojoj će učestvovati ministarstva prosvete i unutrašnjih poslova, komunalna milcija, naša inspekcija, Grad Beograd, forumi škola, direktori škola i roditelji da se dogovorimo kako ćemo ovo da suzbijamo”, naveo je Vesić.

On je rekao  i da je pre  pandemije korone imao nekoliko sastanaka sa policijom u vezi problema organizovanja žurki za maloletnike gde je tražio da se naprave zajedničke inspekcije kako bi se neki od splavova, gde se to dešava, zatvorili a organizatori kaznili.

Prema njegovim rečima, kako je došla korona i vanredno stanje organizovanje žurki nije bila moguća pa to više nije bilo aktuelano, ali se sada dešavaju slične stvari.

Osvrćući se na američki primer gde se pokazuju lične karte prilikom kupovanja alkohola, on je istakao da je to i ovde obaveza ali to niko ne radi i zato će neko biti kažnjen.

“Takođe, kada u nekoj radnji prodavci neće da prodaju maloletnim licima alkohol, ima slučajeva da neko punoletan kupi za njih.

U narednom periodu ću da se bavim i kladjenjem maloletnika.

Kladionice poštuju to da maloletnici ne mogu da se klade, ali ipak ispred kladionica stoji maloletnik i čeka da naidje neko stariji kako bi mu uplaito tiket.

Meni je interes da sačuvamo decu i da pomognemo roditeljima”, rekao je Vesić.

On je istakao i da smatra da deca mlađa od 10 godina ne mogu da budu sama na bazenu bez roditelja, bez obzira na spasioce.

Petnaestogodišnji dečak povredio se prekjuče na bazenu, u Beogradu, i preminuo.

Ove sedmica se grupa maloletnika otrovala alkoholom na Adi Ciganliji, zbog čega su preveženi u Nacionalni centar za kontrolu trovanja na VMA.

Beta

Check Also

F-35 definitivno neće dobiti novi motor u narednim godinama!

Dugogodišnja obećanja proizvođača stelt lovca F-35 Lightning II „uskoro“, pa čak i „skoro“ da će …