U Sjedinjenim Državama, pojavila se pitanja o Rusiji, zbog njenog stelt trika S-70…

„Teški stealth bespilotni letelica Hunter može da izvršava izviđačke i posmatračke misije, koristeći svoje ugrađene senzore za prenos informacija o bojnom polju do aviona Su-57…”

Ruski štos sa teškim nevidljivim bespilotnim letelicama S-70 „Okhotnik“ postavlja mnogo pitanja.

Ove nalaze su predstavili stručnjaci iz Sjedinjenih Država.

Pre izvesnog vremena u ruskim medijima pojavile su se informacije o planovima Rusije da stvori dvosednu verziju aviona Su-57, koja će se koristiti za kontrolu grupe od nekoliko teških bespilotnih letelica tipa „Okhotnik“.

Kako su primetili američki analitičari, izneti podaci ostavljaju više pitanja nego odgovora i sve još više zbunjuju.

Ovo prenosi The National Interest (NI).

„Ostaje nejasno da li je sve ovo prvobitno bilo planirano ili je Suhoj bio primoran da razvije komandnu verziju Su-57 tek nakon što je postalo jasno da verzija sa jednim sedištem neće moći da se nosi sa dronom.

Postavlja se i zasebno, ali ne manje važno pitanje-da li je standardni jednosedni Su-57 sposoban da kontroliše bespilotne letelice Okhotnik? “- postavljaju pitanja američki analitičari.

Stručnjaci NI nisu isključili da će osnovna verzija Su-57 i dalje moći da kontroliše nekoliko „Lovaca“, a „komandna verzija“ biće dizajnirana za kontrolu roja od četiri takva bespilotna letelice.

Potpredsednik vlade Jurij Borisov rekao je ranije ovog leta da će Su-57 dobiti dvosednu varijantu, što ga čini prvim svetskim lovcem pete generacije sa dva sedišta.

Ali u oglasu se ne pominju bespilotne letelice.

Prema rečima programera ovog aviona, avion se prvenstveno gradi kao simulator za inostrana tržišta i koristiće se za obuku letačkog osoblja.

S tim u vezi, posmatrači časopisa The National Interest nisu isključili mogućnost da bi Rusija mogla da izgradi nekoliko modifikacija dvosednog Su-57.

Prvi će se isporučivati na izvozno tržište, drugi će se koristiti za kontrolu dronova.

„Teški stealth bespilotni letelica Hunter može da izvršava izviđačke i posmatračke misije, koristeći svoje ugrađene senzore za prenos informacija o bojnom polju do aviona Su-57.

Izveštava se da takođe može da pogodi ciljeve sa unutrašnjim korisnim opterećenjem, iako puni opseg oružja ostaje nejasan “, rezimirali su novinari američkog izdanja.

Borba.Info

Check Also

Makron želi da se Krim oduzme Rusiji!

Nijedan „trajni mir“ nije moguć, bez da Ukrajina preuzme kontrolu, nad ruskim poluostrvom, tvrdi francuski …