Američki piloti zaprepašćeni novim SU-75 “Šahmat”: Ovo je mačka među miševima! – VIDEO

Ruski lovac površno podseća na američki Ks-32 i stelt lovac IF-23.

Prema američkim vojnim stručnjacima i pilotima, prvi ruski laki jednomotorni lovac Su-75 “šahmat” („Checkmate“), prvi put predstavljen na međunarodnom aeromitingu MAKS-2021, pripada istoj klasi lovaca kao i američki avioni pete generacije, F-35 Munja II.

Izveštava RBC, pozivajući se na Air Force Magazine.

Konkretno, publikacija američkog izdanja navodi da najnoviji ruski lovac spolja podseća na američki avion Ks-32 i stelt lovac IF-23, koji su na tenderu za Pentagon izgubili lovce F-35 Lightning II i F-22 Raptor, redom.

Prema američkim pilotima, sličnost je očigledna u dizajnu kratkog delta krila sa presečenim krajevima i upotrebi dva kosa elevona.

Istovremeno, američki vojni stručnjaci pretpostavljaju, da su prilikom stvaranja lakog lovca Su-75, koristili razvoj, koji je napravljen tokom izgradnje teškog dvomotornog lovca Su-57.

To ukazuje na povratnu lampu sa nadstrešnicom, infracrveni sistem za pretragu i praćenje integrisan u vetrobransko staklo i modifikovani agregat.

Borba.Info

Check Also

„Gas slobode“ iz Amerike pretvorio se u banalne “derivate” novca – zapadni stručnjaci

Mahinacije i otvorene prevare američkih dobavljača gasa rasvetljavaju zašto Evropa, prateći dnevni red, usvaja sankcije …