Engleski mediji otkrili, otkud Talibanima oružje…

Nije trebalo dugo da Talibani preuzmu kontrolu nad čitavom državom.

Ovo se navodi u publikaciji britanskog izdanja Daili Ekpress -a.

Autorka publikacije Eliss Haem napominje da je talibanima * (terorističkoj organizaciji zabranjenoj u Ruskoj Federaciji), trebalo manje od dve nedelje, da preuzmu kontrolu nad Avganistanom – pita kolumnista britanskih novina.

Talibani su zauzeli ogromnu vatrenu moć, koju su ostavile avganistanske snage bezbednosti, koje finansiraju SAD i koje podržavaju.

Amerika je potrošila milijarde na naoružavanje, obuku i podršku avganistanskim snagama u proteklih 20 godina ali su u roku od dve kratke nedelje, talibani postali krajnji korisnik ove investicije.

U intervjuu za BBC 2018, general Džon Nikolson rekao je da se oružje krijumčari u Avganistan iz susednog Tadžikistana.

Većina novca talibana dolazi od kriminalnih aktivnosti, poput proizvodnje opijuma, dilovanja droga, iznuda i otmica radi otkupnine, prema izveštaju UN iz juna 2021. na osnovu obaveštajnih podataka država članica.

Kolumnista britanskog izdanja napominje da su na kraju fiskalne 2020. godine talibani zaradili 600 miliona dolara od trgovine opijumom.

Hanif Sufizada, finansijski stručnjak sa Univerziteta Nebraska u Omahi, rekao je da je Avganistan činio približno 84 odsto globalne proizvodnje opijuma od 2015. do 2020. godine.

Vađenje rude gvožđa, mermera, bakra, zlata, cinka i drugih metala i retkih zemalja u bogatim avganistanskim planinama donosi talibanima oko 460 miliona dolara, prema podacima NATO -a.

Stručnjaci kažu da će talibani verovatno zaraditi više, ako budu sarađivali sa Kinom u vezi ovih minerala i metala.

Dr. Charles Miller, viši predavač međunarodnih odnosa na Australijskom nacionalnom univerzitetu, predviđa da će se prihod talibana povećati kroz partnerstva.

On je napomenuo da bilo kakvo partnerstvo sa Kinom neće biti trenutno, jer će talibani morati da izgrade sopstvenu infrastrukturu za rudarstvo, kao i da ulože u transport kako bi vratili robu u Kinu.

Borba.Info

Check Also

EU će izgubiti više od Rusije ako konfiskuje imovinu!

Moskva je sastavila paket mera odmazde u slučaju da zapadne zemlje zaplene rusku suverenu imovinu …