Srbija nije potpisala izjavu američkog Stejt departmenta u vezi Avganistana!

U dokumentu su navedene i zemlje koje su potpisale izjavu Amerikanaca, koji su se nedavno pod okriljem noći povukli iz Avganistana, posle čega je usledila ofanziva talibanskih snaga.

Zemlje Zapadnog Balkana sem Srbije i Bosne i Hercegovine potpisale su izjavu američkog Stejt departmenta, koji se tiče situacije u Avganistanu.

Pored Hrvatske, Crne Gore, Severne Makedonije, Albanije, Slovenije i samoproklamovanog Kosova, ovaj dokument parafirale su i članice EU, kao i druge zemlje u svetu.

“S obzirom na bezbednosnu situaciju koja se pogoršava… pozivamo sve strane da poštuju i podrže bezbedan i organizovan odlazak stranih državljana i Avganistanaca koji žele da napuste zemlju.

Oni koji su na vlasti u Avganistanu su odgovorni za zaštitu ljudskih života i imovine, kao i da povrate red.

Avganistancima i stranim državljanima koji žele da odu, mora im se dozvoliti da to učine.

Putevi, aerodromi i granice moraju da ostanu otvorene i mir mora da bude održan”, navodi se u izjavi Stejt Departmenta.

“Avganistanci zaslužuju da žive bezbedno i dostojanstveno.

Mi u međunarodnoj zajednici smo spremni da im pomognemo”, dodaje se u saopštenju tog tela.

U dokumentu su navedene i zemlje koje su potpisale izjavu Amerikanaca, koji su se nedavno pod okriljem noći povukli iz Avganistana, posle čega je usledila ofanziva talibanskih snaga.

Zemlje potpisnice su: Albanija, Australija, Austrija, Bahami, Belgija, Burkina Faso, Kanada, Čile, Kolumbija, Kostariica, Obala Slonovače, Hrvatska, Češka, Danska, Domenikanska Republika, El Salvador, Estonija, Visoki predstavnik Evropske unije za spoljne poslove i bezbednost, Mikronezija, Fiđi, Finska, Francuska, Gruzija, Nemačka, Gana, Grčka, Gvatemala, Gvajana, Haiti, Honduras, Island, Irska, Italija, Japan, tzv. Kosovo, Letonija, Liberija, Lihtenštajn, Litvanija, Luksemburg, Malta , Maršalova ostrva, Mauritanija, Crna Gora, Nauru, Holandija, Novi Zeland, Severna Makedonija, Niger, Norveška, Palau, Panama, Paragvaj, Poland, Portugal, Kvatar, Južna Koreja, Kipar, Rumunija, Sijera Leone, Slovačka, Slovenija, Španija, Surinam, Švedska, Togo, Tonga, Uganda, Ujedinjeno Kraljevstvo, Ukrajina i Jemen, prenosi Gardijen.

B92

Check Also

NATO razmatra mogućnost da uništi ruske rakete koje napadaju vojne ciljeve u Ukrajini!

Navodno je nedavno narušavanje poljskog vazdušnog prostora ruskom krstarećom raketom bio test snage odbrane i …