Njegova svetost patrijarh srpski Porfirije doneo svežinu u RS

“Došao sam u krajeve odakle su i moji koreni.”

Njegova svetost patrijarh srpski Porfirije poručio je da je mir put srpskog pravoslavnog naroda i da je važno da Hristos bude u srcu i duši svakog čoveka, a da je najvažnije vaspitavati decu u pravoslavnoj veri.

„Djecu moramo vaspitavati u pravoslavnoj vjeri i da nam to bude najvažniji zadatak.

Molite se za svoju decu jer je Jevanđelje naš život”, rekao je patrijarh srpski nakon doksologije koja je služena u dobojskom hramu u prisustvu velikog broja vernika.

Patrijarh Porfirije je naglasio da mu je srce ispunjeno radošću jer je uoči Prebraženja Gospodnjeg došao u Republiku Srpsku.

“Došao sam u krajeve odakle su i moji koreni.

Ovaj kraj je utkan u moje biće, dušu, što mi je davalo i daje snagu”, rekao je patrijarh i dodao da dobro poznaje srce i dušu srpskog naroda na području Republike Srpske i Doboja.

On je naveo da prema ovom narodu oseća ljubav, ali i da ga njihova ljubav prema njemu i Crkvi čine posebno radosnim.

Srpski patrijarh je podsetio da je sa episkopom zvorničko-tuzlanskim Fotijem zajedno odrastao:

„Zajedno smo odrasli, školovali se i službovali, a na ovim prostorima, što je važnije, osjećam duhovne korijene jer su svi moji crpili snagu u veri pravoslavnoj”, rekao je srpski patrijarh.

On je zaključio da je došao u svoju kući i okupljenim vernicima poželeo da sutrašnji praznik dočekaju u zdravlju i veselju i da im Gospod podari svaki napredak.

Vladika Fotije zahvalio je za dolazak patrijarha srpskog uoči jednog od velikih Gospodnjih praznika.

“Vaša svetosti, došli ste u Doboj u kome je bio formiran prvi logor u modernoj Evropi, a to je bilo u Prvom svetskom ratu.

U logoru je bilo 45.000 ljudi, Srba, 12.000 je stradalo, a od toga hiljadu dece.

Nažalost, to je postao obrazac za rešavanje nacionalnih pitanja”, rekao je Fotije i dodao da je Hram Svetih apostola Petra i Pavla podignut na mučeničkom mestu.

Prema njegovim riječima, potrebno je jedinstvo Crkve i države za dobrobit srpskog naroda.

„Vaša poseta radost je za sve nas koji volimo da kažemo da ste došli u državu Republiku Srpsku”, naglasio je vladika Fotije.

Patrijarha srpskog dočekali su brojni građani Doboja i Republike Srpske, kao i srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik, predsednik Republike Srpske Željka Cvijanović, predsednik Narodne skupštine Nedeljko Čubrilović, premijer Radovan Višković, gradonačelnik Doboja Boris Jerinić, zvaničnici iz javnog, političkog i društvenog života Republike Srpske i BiH.

Od 11.00 časova biće organizovana litija od Hrama do zgrade Gradske uprave, ulicama Stefana Prvovenčanog, Kralja Aleksandra, Nemanjinom, Kneza Lazara i Hilandarskom.

Razgovor sa vrhom Srpske i liderima

političkih stranaka – bez izjava učesnika

Sastanak Njegove svetosti patrijarha srpskog Porfirija sa predstavnicima republičkih institucija i liderima političkih stranaka iz Republike Srpske završen je u Doboju.

Nakon sastanka nije bilo zvaničnih izjava za novinare.Sastanku u Vladičanskom domu prisutvovali su predsednik Republike Srpske Željka Cvijanović, premijer Radovan Višković, lideri – SNSD-a Milorad Dodik, SDS-a Mirko Šarović, PDP-a Branislav Borenović, Socijalističke partije Petar Đokić, DNS-a Nenad Nešić, Ujedinjene Srpske Nenad Stevandić, DEMOS-a Nedeljko Čubrilović, NDS-a Darko Banjac, NDP-a Dragan Čavić i SPS-a Dragutin Škrebić.

Na sastanku je bio i Njegovo preosveštenstvo episkop zvorničko-tuzlanski Fotije.

Srna

Check Also

Direktor CIA: Bez američke pomoći, Ukrajina će izgubiti do kraja godine!

Šef CIA Vilijam Berns pozvao je kongresmene da donesu zakon o dodatnom finansiranju Kijeva. U …