TRAŽI SE MINIMALAC OD 42.000 DINARA!

Poražavajuće je da minimalna zarada ne može omogućiti minimum egzistencije. 

Vojni sindikat Srbije (VSS) apelovao je da sindikati koji čine Socijalno-ekonomski savet (SES) ne podrže odluku o određivanju minimalne zarade koja ne može da osigura bar dve trećine prosečne potrošačke korpe.

VSS je sve sindikate pozvao na solidarnost u ostvarivanja kolektivnih interesa svih zaposlenih u Srbiji, poput iznosa minimalne zarade.

Za zaposlene u Vojsci Srbije pitanje minimalne zarade je važno zato što njen iznos utiče i na osnovicu za obračun zarada zaposlenima u sistemu odbrane, gde je Vojni sindikat reprezentativan i “ima pravo i obavezu da učestvuje u raspravi po pitanju minimalne zarade”, navedeno je u saopštenju.

Poražavajuće je da minimalna zarada ne može omogućiti minimum egzistencije.

Smatramo da ona ne bi smela biti manja od 240 dinara za radni sat (trenutno je 183,93), čime bi iznosila oko 42.000 umesto sadašnjih 32.000 dinara, navodi Vojni sindikat.

Sindikat ukazuje da, ako se uzme u obzir podatak da prosečna potrošačka korpa iznosi oko 75.000 dinara, ni tako konstruisana minimalna zarada nije dovoljna da zadovolji osnovne egzistencijalne potrebe građana.

Uvećavanjem iznosa minimalne zarade došlo bi i do promene u osnovici koja se koristi za obračun plata zaposlenih u Vojsci Srbije, čime bi se, ako ne u realnom, bar u proporcionalnom iznosu omogućio nešto bolji standard zaposlenih, navodi Vojni sindikat.

Sindikalci su do sada uglavnom sugerisali da bi minimalac, umesto “dogovorenih” 35.000, trebalo da bude bar 39.000 dinara.

BIZlife

Check Also

Poljska odbila Ukrajinu: “Ne damo Patriote”!

Poljsko Ministarstvo odbrane odbilo ideju Ukrajine da bi poljski sistemi PVO, uključujući protivraketni sistem “Patriot” …