Milorad Dodik: “Vidi se sled događaja, koji ide ka raspadu BiH!”

Prema njegovim rečima, BiH ne može da živi tako što se, kako je naveo, Bošnjaci raduju, jer imaju Visokog predstavnika, koji isključivo radi protiv Srba.

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da ne namerava da se odazove na poziv Tužilaštva BiH da bude saslušan u vezi sa prijavama podnetim protiv njega za negiranje genocida.

Dodik je rekao da formiranje predmeta u Tužilaštvu BiH u vezi sa nametnuti zakonom o zabrani negiranja genocida “vidi kao sled koji ide ka raspadu BiH”.

Prema njegovim rečima, BiH ne može da živi tako što se, kako je naveo, Bošnjaci raduju, jer imaju Visokog predstavnika, koji isključivo radi protiv Srba.

Dodik je ponovio je da će svaki građanin Republike Srpske, koji “bude uznemiravan” zbog nametnutih odredaba zakona o zabrani negiranja genocida, biti zaštićen.

“Nemam se nameru odazvati ni njima (Tužilaštvu BiH) ni bilo kojem drugom ali nameravam ići u Sarajevo.

Baš me interesuje kako će se ponašati”, naveo je Dodik, ne pojašnjavajući zašto će ići u Sarajevo.

Sarajevski portal istraga.ba je preneo da Dodik nije dobio poziv za saslušanje zbog negiranja genocida, već da, prema izvorima ovog portala, treba biti saslušan u svojstvu oštećenog, odnosno zbog pretnji koje su mu upućene putem društvenih mreža.

Dodik je dalje ocenio da je pravi cilj bivšeg Visokog predstavnika Valentina Incka, koji je sedam dana pre okončanja mandata nametnuo zakon o zabrani negiranja genocida, kao i onih koji su ga podržali bio da dodatno naprave raskol.

“Mi ne priznajemo taj Sud, ne priznajemo njihove aktivnosti.

Nećemo ih priznati nikada, ako misle da imaju moć da nas hapse i teraju po zatvorima onda nek izvole odmah da krenu, dugog načina nema.

Svaki građanin Republike Srpske, za koga saznamo da je zbog toga bio uznemiravan, biće zaštićen”, rekao je je Dodik za Radio.televiziju RS (RTRS).

Tužilaštvo BiH je do sada zaprimilo 29 prijava kršenja zakona o zabrani negiranja genocida, među kojima je i prijava protiv srpskog člana Predsedništva BiH Milorada Dodika, saopšteno je iz ove institucije BiH.

“Posle odluke bivšeg Visokog predstavnika u BiH Valentina Incka o dopuni Krivičnog zakona BiH, kojima se zabranjuje i zakonom kažnjava negiranje genocida, zločina protiv čovečnosti i ratnih zločina, u Tužilaštvu BiH do juče je zaprimljeno 29 prijava, među kojima i prijave protiv Milorada Dodika”, saopšteno je u petak iz ove pravosudne institucije.

Nije navedeno da je Dodiku upućen poziv na saslušanje u vezi sa negiranjem genocida.

Nedeljnik.rs

Check Also

Saudijska Arabija napustila petrodolar!

Dan ranije, prestolonaslednik Saudijske Arabije Mohamed bin Salman Al Saud najavio je da neće prisustvovati …