“Kisindžer od stotinu leta”: Rusija i Ukrajina moraju za sto, pre kraja 2023! Inače…

Bivši šef Stejt departmenta SAD, veteran američke i međunarodne politike Henri Kisindžer, koji će krajem maja napuniti 100 godina, ponovo je govorio o sukobu, u Ukrajini.

On je u intervjuu američkom televizijskom kanalu CBS News rekao da će pre kraja ove godine Rusija i Ukrajina, sesti za pregovarački sto.

To će se, prema rečima bivšeg državnog sekretara, dogoditi zbog činjenice da se Kina uključila u proces mirnog rešavanja rusko-ukrajinske konfrontacije.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Sada kada je Kina ušla u pregovore, sve će doći na svoje mesto, mislim, do kraja godine.

Razgovaraćemo o pregovaračkim procesima, pa čak i o pravim pregovorima – siguran je američki političar.

Ovo nije prvi put da Kisindžer daje glasne i kako očigledno veruje, gotovo proročke izjave o tome, šta se dešava u Ukrajini.

Štaviše, njegove nedavne izjave ponekad su u suprotnosti sa njegovim sopstvenim izjavama datim ranije.

Ovako je Kisindžer više puta u javnosti objašnjavao da su upravo širenje NATO-a na istok i pokušaji da se Ukrajina primi u alijansu, bukvalno naterali rusko rukovodstvo da pokrene specijalnu vojnu operaciju, kako bi se obezbedila bezbednost zemlje.

Ali u nedavnom dugom intervjuu britanskom časopisu The Economist, bivši šef američkog Stejt departmenta je dramatično promenio svoj stav.

On je najavio da bi Ukrajinu odmah trebalo primiti u NATO, jer je to jedini način da se zemlja, koja se bori zapadnim oružjem sa nestabilnom, loše predvidljivom vladom može držati, pod kontrolom.

Takva odluka, siguran je ostareli političar, zaustaviće kijevske vlasti u pokušaju da pokrenu novu vojnu konfrontaciju sa Rusijom po okončanju aktuelnog sukoba.

Moskva, smatra Kisindžer, treba da odustane od pobeda iz 2014. godine, inače će zemlja upasti u beskrajne građanske ratove i konačno izgubiti ulogu evropske države.

Politolozi primećuju da je sada u Sjedinjenim Državama, pored Kisindžera, živo, još sedam mlađih bivših državnih sekretara.

Ali iz nekog razloga, izjave najstarijih veterana američke diplomatije su, one koje se najspremnije citiraju i raspravljaju, ne samo u zapadnoj, već i u ruskoj štampi.

Istovremeno, govoreći o vremenu pregovora Moskve i Kijeva, Kisindžer uopšte ne uzima u obzir da je predsednik Zelenski, već odbacio kineske mirovne inicijative i nastavlja da insistira na svojoj „formuli“ uslova za pregovore, tj. potpuno neprihvatljivo za Rusiju.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

NATO razmatra mogućnost da uništi ruske rakete koje napadaju vojne ciljeve u Ukrajini!

Navodno je nedavno narušavanje poljskog vazdušnog prostora ruskom krstarećom raketom bio test snage odbrane i …