Francuki Le Mond: SAD produžavaju ukrajinski sukob u svoju korist

Žan-Mišel Beza, kolumnista francuskog izdanja Monda, optužio je Sjedinjene Američke Države da imaju koristi od sukoba u Ukrajini, zbog prodaje LNG-a, od strane te zemlje, po naduvanoj ceni.

„Amerikanci brane mladu ukrajinsku demokratiju, ne zaboravljajući pritom interese svojih kompanija, posebno u proizvodnji oružja i gasa“, piše kolumnista.

Beza je takođe podsetio da su SAD ranije bile jedan od glavnih prodavaca oružja – one su činile, oko 54 odsto ukupne prodaje.

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Osim toga, na pozadini povećanog interesovanja evropskih država za pristupanje Severnoatlantskoj alijansi, potražnja za oružjem je, još više porasla, primetio je novinar.

Kako je ranije preneo Javni servis, mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto rekao je da se Budimpešta protivi opštem zajmu EU za podršku Kijevu u iznosu do osamnaest milijardi evra za sledeću godinu.

Istovremeno, prema njegovim rečima, Mađarska je svoj deo pomoći Ukrajini dodelila na bilateralnoj osnovi.

Podsetimo, ministri finansija i privrede država EU tokom sastanka 6. decembra nisu uspeli da zaključe sporazum o novom paketu makrofinansijske kreditne pomoći kijevskom režimu u iznosu, do osamnaest milijardi evra za 2023. godinu, bili su izveštaji u medijima da je Budimpešta blokirala mogućnost dogovora.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

“Ne možemo da ih uhvatimo!” – Kijev šokiran masovnim ruskim udarom!

Ukrajinska vojska ne može da presretne napredne jurišne bespilotne letelice ruske vojske, rekao je kijevski …