STANJE JE GORE NEGO ŠTO SE MISLILO: Bajden objavio da Amerika više neće smenjivati vlast u drugim zemljama!

Puškov je ranije već izrazio sumnju da će se američki “pobornici izvoza demokratije”, predati bez borbe.

Američki predsednik Džo Bajden objavio je da povlačenjem iz Avganistana Sjedinjene Države okončavaju epohu pokušaja preustrojstva drugih zemalja silom.

„Odluka o Avganistanu ne odnosi se samo na Avganistan.

Reč je o kraju epohe velikih vojnih operacija usmerenih na preuređenje drugih zemalja “, rekao je u televizijskom obraćanju naciji.

Napomenuo je da se Sjedinjene Države moraju usredsrediti na nove izazove, pre svega vezane za Rusiju i Kinu.

„Svet se menja. U ozbiljnoj smo konkurenciji s Kinom, suočavamo se i sa izazovima na mnogim poljima iz Rusije, suočavamo se isa sajber pretnjama i problemom širenja nuklearnog oružja “, objasnio je Bajden.

Dodao je da bi “Kina i Rusija najviše želele da u trci koja je počela vide Sjedinjene Države zaglavljene još jednu deceniju u Avganistanu“.

U nastavku je rekao:

„Međutim, Sjedinjene Države su u stanju da rade dve stvari istovremeno – da se bore protiv terorizma i novih pretnji koje postoje i koje će se nastaviti”.

Bajden je u ovom kontekstu ocenio da se nekada problem terorizma ticao uglavnom Avganistana, a da se sada geografija terorizma značajno proširila, te da će se Sjedinjene Države i dalje boriti protiv terorističkih grupa u različitim delovima sveta.

Ocenio je da je misija povlačenja američkog kontingenta iz Avganistana “neverovatno uspešna”.

Na sve ovo usledila je munjevita reakcija iz Moskve.

Doduše, ne ni od Vladimira Putina, ni od Sergeja Lavrova.

Funkcioner gornjeg doma ruskog parlamenta – spoljnopolitički ekspert Aleksej Puškov – ocenio je da je Bajden, barem na rečima, najavio „završetak ere smene režima u drugim zemaljama“. I ukazao:

„Bajdenove reči su na ivici senzacije.

Jer, ako to nije prazna retorika, onda je predsednik SAD objavio napuštanje politike vojne smene tuđih režima koja je bila u središtu međunarodne strategije SAD skoro 30 godina“.

Bajden je, prema rečima Puškova, zapravo proglasio novu spoljnopolitičku strategiju SAD usmerenu na suprotstavljanje novim silama – pre svega Kini i Rusiji.

Puškov je ranije već izrazio sumnju da će se američki “pobornici izvoza demokratije”, predati bez borbe:

„Vrlo je verovatno da se Bajden za ovo odlučio pod uticajem trenutka i avganistanskog sindroma, a da će se kasnije predomisliti.

Ili će zaokret (ka dosadašnjoj strategiji) napraviti njegovi naslednici“, zaključio je Puškov.

Fakti

Check Also

Preokret: Britanska vlada odustala od poreza onima, koji najviše zarađuju!

Britanska vlada je odustala od plana za smanjenje poreza na dohodak za obveznike, koji najviše …