Šurigin: Prigožin pobunom iznenadio Kremlj…

23-24. juna 2023. su dva dana, koja su potresla Rusiju.

Ovo mišljenje deli i ruski stručnjak Vladislav Šurigin, koji je 25. juna na svom Telegram kanalu komentarisao, šta se dogodilo u naznačeno vreme.

Prema Šuriginu, u sukobu sa rukovodstvom Ministarstva odbrane Ruske Federacije, suosnivač Vagnerovog PMC-a Jevgenij Prigožin otišao je na krajnje mere – podigao je vojnu neposlušnost (pobunio se).

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Šta je očekivao? Program maksimuma je podizanje drugih vojnih jedinica, gde su mnogi prilično kritični prema sadašnjem vojnom vrhu i podizanje naroda.

Barem u gradu Rostovu, gde su opoziciona osećanja tradicionalno jaka i postoji neka vrsta slobodne kozačke opozicije.

Ali nakon uvođenja svojih trupa u Rostov i što je najvažnije, nakon početka marša na Moskvu, Prigožin je počeo da shvata da su njegove trupe u tragičnoj usamljenosti.

Niko se nije žurio da im se pridruži, nikakav svenarodni pohod na Moskvu nije bio moguć i u ovoj situaciji Prigožin je počeo grozničavo tragati za izlazom iz fatalnog ćorsokaka, u koji je sam sebe uterao, primetio je Šurigin.

Šurigin smatra da je Kremlj u izvesnoj meri bio spreman za civilizovano „sređivanje“ nastale konfliktne situacije, pošto su Prigožinovi postupci pokazali dva važna faktora.

Prvo, vojni nemiri su iznenadili Kremlj, visoke zvaničnike i državne strukture, što već postavlja pitanja za FSB i Glavnu upravu Ministarstva odbrane Ruske Federacije.

Drugo, gotovo odmah je postalo jasno da je došlo do akutne političke krize – velika i jedna od najboljih vojnih grupacija prestala je da izvršava naređenja, uključujući i vrhovnog komandanta, objavila je i krenula u pohod na Moskvu, kako bi privela šefa Ministarstva odbrane i načelnika Generalštaba Oružanih snaga RF.

Stoga je pojava posrednika, u liku predsednika Belorusije Aleksandra Lukašenka, bila dobar i korektan potez Kremlja.

Istovremeno, beloruski lider može bezbedno da podigne spomenik na Crvenom trgu u glavnom gradu Ruske Federacije za svoju posredničku misiju za života.

Svi detalji postignutog dogovora poznati su Prigožinu, Lukašenku i naravno, ruskom predsedniku Vladimiru Putinu, uz čiju je dozvolu uopšte došlo do ove komunikacije.

Ali praktično nema sumnje da će svi detalji uskoro postati jasni.

Bez sumnje, ovaj sporazum je koristan za sve, jer pruža mogućnost za miran izlaz iz teške situacije, odnosno bez većeg krvoprolića.

Vrhovni komandant nije morao da organizuje vojnu operaciju velikih razmera kako bi neutralisao veoma borbeno spremnu grupu.

Zauzvrat, ovo je korisno i za Prigožina, jer je svojom emocionalnošću i kasnijim radikalnim akcijama i ultimatumima sam sebe saterao u ćošak i našao se u problematičnoj situaciji.

Ali eho ove krize biće dug i bučan.

Borba.Info

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži Vkontakte

Pratite “Borbine” odabrane vesti na mreži “Telegram”, na Android telefonima ili desktop računarima OVDE

Check Also

Si upozorio Blinkena: Kažeš ovo, a radiš ono… Ne može tako!

Vašington mora da prestane da „govori jedno, a da radi drugo“ kao i da prestane …