Angelin “poslednji ples” u Beogradu – Vučić primio Merkel! – VIDEO

“Da sve bude, ako bi bilo ekslopatacije, u skladu sa najvšim evropskim i svetskim standardima, da zaštitimo narod.”

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je večeras da je Srbija za poslednjih 10 godina čak tri puta uvećala svoju trgovinsku razmenu sa Nemačkom.

Vučić je podsetio da je 17.000 ljudi radilo u nemačkim kompanijama u Srbiji 2014. godine, kada je on postao premijer, a da je danas ta brojka 72.684.

“Nemačka je naš najveći spoljnotrgovinski partner”, naglasio je Vučić i istakao da veruje da će ove godine razmena dostići šest milijardi evra.

Naglasio je da je u poslednjih 10 godina tri puta uvećana trgovinska razmena, a više puta uvećan naš izvoz u Nemačku, sve to zahvaljujući nemačkim kompanijama koje posluju u našoj zemlji.

“Za ekonomski razvoj dugujemo i Nemačkoj, vladi Angele Merkel, njoj na podršci ulaganju u Zapadni Balkan”, rekao je Vučić.

“Razlika u BDP-u između zemalja Zapadne evrope i nas je i dalje ogromna ali je mnogo manja nego što je bila”, kazao je Vučić odgovarajući na pitanja novinara.

“Što se tiče ekonomije, imamo iza sebe uspešnu priču, kako je već rekao predsednik Vučić”, rekla je Angela Merkel.

Na pitanje novinara da li je Nemačka zainteresovana za litijum u Srbiji, budući da interesovanje za ovu rudu pokazuju i SAD i Kina, Merkel je rekla da se, ukoliko se ceo svet interesuje za to, interesuje i Nemačka.

Podsetila je da je veliki broj nemačkih investicija u oblasti autoindustrije u Srbiji, navodeći da je litijum važan za buduću mobilnost i pravljenje baterija, te je i to bila tema razgovora.

“Srbija tu ima nešto što zaista vredi.

Naravno, postoji zabrinutost da li će se eksploatacija vrštiti u skladu sa ekološkim standardima.

EU ima dobre standarde održivosti.

Nije samo reč o nemačkim interesima, to je pitanje kojim će se baviti države članice EU, jer je očuvanje životne sredine u Evropi zaista važno pitanje”, rekla je Merkel.

Predsednik Srbije je takođe ukazao da su razgovarali o pitanju potpune zaštite životne sredine.

“Da sve bude, ako bi bilo ekslopatacije, u skladu sa najvšim evropskim i svetskim standardima, da zaštitimo narod.

Narod mora da donese odluku da li ćemo da radimo ili ne”, rekao je Vučić.

Kako je rekao, to je svakako velika prilika za nas ali samo ako se obezbede čist vazduh, voda, planine i bezbedna i sigurna životna sredina za ljude.

B92

Check Also

SAD: Rusija će se suočiti sa “super teškim vremenima” posle zime

Osim ako, naravno, Ukrajina i Evropska unija do sada uopšte ne umru, bez ruskog gasa. …