Ćuta: Neka Brnabić treba da ode u Nedeljicu i objasni narodu, zašto ih kompanija Rio Tinto iseljava iz domova!

– Neka ode u Nedeljicu i objasni im zašto ih kompanija Rio Tinto iseljava iz domova.

Tokom trajanja Ekološkog ustanka, više predstavnika izvršne vlasti komentarima nastojalo je da minimizira efekte velikog protestnog okupljanja građana u Beogradu.

Premijerka Srbije je tako, na konferenciji za medije nakon sednice Kriznog štaba, izrazila čuđenje što se protest održava danas, a ne za vreme bivše vlasti.

„Nije mi jasno zašto sada ekološki protesti, ustanci, pošto konačno imamo vladu koja brine o ekologiji i konačno nešto radimo za zaštitu životne sredine, to radimo od 2014. godine“, rekla je Brnabić ističući da je od 2014. godine uloženo više od 600 miliona evra kako bi se smanjila emisija štetnih gasova, u postrojenja za odsumporavanje u našim termoelektranama.

Ona je dodala da je aktuelna vlast usvojila Zakon o obnovljivim izvorima energije, kao i Zakon o klimatskim promenama.

„Zašto sada, a ne u vreme DS-a, Ðilasa, Tadića, Jeremića, Ðorđevića.. kada nismo imali postrojenja za odsumporavanje, nismo imali ove zakone.

Kada su dali dozvole za Rio Tinto, za iskopavanja 2004. godine…?

Kakve veze to sada ima sa ekologijom, a kakve sa politikom“, upitala je Brnabić.

Aleksandar Jovanović Ćuta, jedan od organizatora današnjeg okupljanja za Danas ističe da efekte ekološke politike vlade Ana Brnabić treba da objasni građanima širom Srbije.

– Neka ode u Nedeljicu i objasni im zašto ih kompanija Rio Tinto iseljava iz domova.

Neka ode u Studenicu, gde su dve reke nestale zbog izgradnje mini hidroelektrana.

Neka odnese građanima Zrenjanina na uvid ugovor koji je država potpisala sa kompanijom Ling Long.

A kad smo kod Zrenjanina, neka građanima koji već 17 godina žive bez pijaće vode pokaže gde je fabrika za prečišćavanje voda koju već godinama grade, kaže Jovanović.

Povodom Ekološkog ustanka, saopštenjem je reagovala i ministarka energetike Zorana Mihajlović ističući da će o rudniku litijuma odlučiti građani na referendumu, pošto budu urađene sve studije i poznate sve činjenice.

„Nećemo imati zdraviju životnu sredinu od širenja neistina i straha, od toga što će Nebojša Zelenović kao lažni ekolog spasavati svoju političku karijeru, niti od blokiranja puteve i mostove kojima preti Aleksandar Jovanović Ćuta.

Ako je to vaša politika, onda registrujte svoju političku organizaciju i kandidujte svoj program na izborima ali recite ljudima koji su se danas okupili da su zapravo bili na predizbornom ekološkom protestu koji ste organizovali zbog sebe.

Takođe, ako ste dobili tapiju na parče zemlje u Jadru, razmislite, da li je fer da se preko toga kandidujete u Beogradu, umesto u Loznici“, rekla je Mihajlovićeva.

Reagujući na ovo saopštenje, Jovanović ističe da mu je neobično da Zorana Mihajlović, koja se celog života bavi politikom, spočitava nekom drugom da to isto čini.

– Možda bi bilo dobro da gospođa Mihajlović napusti politiku i pusti nekog drugog da se bavi politikom.

Po mogućstvu, nekog ko neće dovesti stranog investitora da iseljava građane sa svojih imanja, zaključuje Jovanović.

Danas

Check Also

Blumberg: Novi koridori učiniće Rusiju, srcem većeg dela svetske trgovine!

Nove rute skraćuju tranzit za 30, do 50 odsto u poređenju tradicionalnim koridorima kroz Suecki …