Patrijarh moskovski i cele Rusije Kiril najavio, “obračun” sa raskolnicima u Grčkoj!

Ranije je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov izjavio da je Ruska pravoslavna crkva pod snažnim pritiskom iz SAD, koji ima za cilj uništenje pravoslavnog jedinstva.

Patrijarh moskovski i cele Rusije Kiril izjavio je da danas u pravoslavnom svetu vlada kriza u kojoj se primećuje uticaj spoljnih političkih sila.

„O krizi jasno svedoče ozbiljna neslaganja između pravoslavaca na temu kako shvatamo uređenje vaseljenskog pravoslavlja…

U toj krizi se, naravno, vidi uticaj određenih političkih sila, jer je čitava istorija crkve praćena tim uticajem i ne može se poreći da u svetu postoje oni koji bi želeli da unište temelje pravoslavnog života, da poseju razdor i podelu među narodima“, rekao je patrijarh.

Kako je istakao, primećuje se tendencija da se grčko, mediteransko pravoslavlje odvoji od slovenskog pravoslavlja, a pre svega od Ruske pravoslavne crkve,„odnosno da se ponovi model raskola iz 1054. godine i da se time oslabi pravoslavna crkva“.

„Kao poglavar RPC, čija je dužnost da se brine o očuvanju i jačanju odnosa sa svim pomesnim pravoslavnim crkvama, ne mogu a da ne osećam ličnu bol zbog onoga što se događa u našim odnosima sa vaseljenskom patrijaršijom i sa crkvama koje je Konstantinopolj uvukao u priznavanje takozvane autokefalne ukrajinske crkve, koja u stvari ne predstavlja ništa drugo do ozakonjenje crkvenog raskola“, istakao je ruski patrijarh.

Ranije je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov izjavio da je Ruska pravoslavna crkva pod snažnim pritiskom iz SAD, koji ima za cilj uništenje pravoslavnog jedinstva.

To je posebno primetno u Ukrajini, Belorusiji i nizu drugih država i regiona.

Sputnik

Check Also

SAD planiraju da iskoriste Ilijana Moska u vojne svrhe, u svemiru!

Ministarstvo odbrane i svemirske snage SAD planiraju da objave strategiju za korišćenje privatnih kompanija za …